U HGK – ŽK Pula održan skup Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u novogradnji

Edukacija javnosti i sustavni pristup nužni su za postizanje ušteda energije

 U sklopu manifestacije Dani energetske učinkovitosti, jučer je u HGK-Županijskoj komori Pula održan stručni skup Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u novogradnji.

Otvarajući izuzetno dobro posjećen skup, u ime organizatora HGK- ŽK Pula direktor Damir Sirotić rekao je kako područje energetske učinkovitosti otvara poslovne prilike na tržištu za poslovne subjekte koji ulažu u istraživanje i razvoj i nude nove proizvode i usluge te novi pristup. Stoga je skup okupio proizvođače koji predstavljaju svoje novitete poslovnoj i stručnoj javnosti, a kako bi se potaknula suradnja i razmjena znanja u segmentu energetske učinkovitosti.

Sandro Vlačić, član Upravnog odbora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju istaknuo je kako je za postizanje ušteda energije potreban sustavan pristup koji će obuhvatiti educiranje javnosti, pridržavanje zakonske regulative u izgradnji novih objekata na održiviji način te novi pristup obnovi postojećih objekata. Smjernice EU u tom području usmjerene su na smanjenje potrošnje energije, povećanje korištenja obnovljivih izvora energije te smanjenje emisije CO2.

U ime Grupacije za korištenje biomase u Zajednici OIE HGK  Željko Lovrak predstavio je novine Prijedloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji koji je prihvaćen u rujnu. Stoga se u narednim mjesecima očekuje donošenje kvota i tarifa za proizvođače energije iz obnovljivih izvora energije, a natječaji za potpore očekuju se u prvom kvartalu iduće godine. Poticanje tržišnom premijom te poticanje zajamčenom otkupnom cijenom, neki su od predviđenih oblika potpore.

Podsjetimo, organizatori skupa uz HGK-ŽK Pula su Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Istarska regionalna energetska agencija, a projekte i rezultate u području energetske učinkovitosti predstavile su tvrtke: Baumit d.o.o., Rockwool Adriatic d.o.o., Holcim Hrvatska d.o.o., Ytong Porobeton d.o.o., Roefix d.o.o., Geos d.o.o. i Concrete d.o.o.

Pin It on Pinterest