Sponza: Našem zdravstvenom sustavu potrebne su promjene koje ministar Kujundžić ne može ostvariti

ZAGREB – „Hrvatskom zdravstvenom sustavu potrebne su ozbiljne promjene koje ministar Kujundžić ne može ostvariti“ – istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza dodajući da je zato Klub glasao za opoziv ministra.

Sponza je naglasio da je Klub IDS-a, PGS-a, i RI-a podržao opoziv ministra zdravstva zbog četiri ključna razloga. – Zato što je hrvatsko zdravstvo u lošem stanju, zato što imamo sustav u kojem dolazi do pada kvalitete, zato što ministar Kujundžić nije uspio definirati nikakvu zdravstvenu politiku, i na kraju zato što ministar svojim djelovanjem ne može osigurati nužan konsenzus struke, kao ni politike oko reforme zdravstva.

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je hrvatski zdravstveni sustav u velikoj kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi. – IDS je, kazao je Sponza, stalno upozoravao na  preopterećenost i nedostatak liječnika i zdravstvenog kadra, zaduženost bolnica, loše uvjete rada i duge liste čekanja. Posljedice navedenog su da danas imamo neučinkovit i loše postavljen zdravstveni sustav, a taj isti sustav generira neodržive gubitke, duge liste čekanja, rezultira gubitkom liječničkog i zdravstvenog  osoblja te u konačnici dolazi do pada kvalitete usluga.

– I tu dolazimo do odgovornosti ministra zdravstva, naglasio je Sponza. „Da je gospodin Kujundžić s jedne strane iznio preciznu analizu stanja, ukazao na sve ono što ne valja, a s druge strane, prezentirao smjer nužnih promjena, odnosno mjera kojima se sustav može mijenjati, i na koji način misli to provesti – mi danas o opozivu ministra ne bi raspravljali.“

– Upravo suprotno tomu, kazao je Sponza, ministar je svojim djelovanjem dokazao da ne može ostvariti nužan konsenzus struke, kao ni  politike oko reforme zdravstva. Ministar se opredijelio za sustav koji će i nadalje generirati gubitke, u kojem će i nadalje iz Hrvatske odlaziti i stručni i kompetentni doktori, u kojemu će i nadalje građani ostati zakinuti zbog dugih listi čekanja.

Naposljetku, Sponza je u svom govoru istaknuo da je zdravstvo jedna od osnovnih javnih usluga koje čine temelj socijalne države, a kvaliteta zdravstvene zaštite i dobrobit korisnika i bolesnika krajnji je smisao djelovanja zdravstvenog sustava. Stoga, svaki nositelj zdravstvene politike u Hrvatskoj, a to je  u ovom slučaju ministar Kujundžić, ne smije zaboraviti da upravlja jednim od najvažnijih resora u društvu i to resorom koji skrbi o općoj dobrobiti naših građana i koji bi trebao nadilaziti stranačke podjele, zaključio je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza.

Pin It on Pinterest