DRŽAVA BLOKIRALA IZBOR NOVOG NADZORNOG ODBORA Radnici najavljuju postavljanje ŠATORA NA MARKOVOM TRGU

Mi budale ni kante za napucavanje nismo, a ovo što su nam napravili je bez premca. Morat ćemo se nastaviti boriti na druge načine. Ako moramo ići za Zagreb, ja osobno ću ići tamo i podići šator i tamo umirati čitavu zimu ako treba. Pravit ćemo budale od sebe veće nego što su ih oni pravili od nas danas i ako nas misle šutati, neka nas šutaju specijalcima s Markova trga, rekao je Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradnje.

Zbunjujuća, iscrpljujuća i apsurdna! Ti “epiteti” koji u najkraćem opisuju agoniju kroz koju od početka ove godine prolazi pulsko brodogradilište, najbolji su i najslikovitiji prikaz jučerašnjeg zasjedanja Glavne skupštine od kojeg se možda nisu očekivala čuda, ali se barem očekivao tračak nade ili bar naznake da bi se uz neke nove ljude procesi kroz koje prolazi Uljanik mogli početi kretati prema sretnijem svršetku. No ništa od toga nije se dogodilo, a Republika Hrvatska ne samo da se na sjednici nije pojavila s prijedlogom svojih kandidata za nadzorni odbor i time pokazala spremnost da sudjeluje u preuzimanju svog djela odgovornosti za budućnost brodogradilišta, već su svojim suzdržanim glasom u bloku s Adrisom i još nekim velikim dioničarima na neki način sudjelovali u “miniranju” procesa izbora članova novog NO-a.

Naime kroz višesatnu izbornu proceduru u kojoj je na svakog od pet predloženih kandidata za novi NO stiglo bar devet protuprijedloga i u kojoj se za svakog predloženog kandidata glasalo pojedinačno i uz ručno brojanje glasova, odabran je tek jedan od predloženih kandidata, diplomirani inženjer proizvodnje Nenad Kapuralin koji je dobio tijesnu natpolovičnu većinu glasova. Svi ostali kandidati ostali su ispod praga tako da će, prema svemu sudeći, kako sustav ne bi bio doveden u blokadu, novi NO Uljanika morati imenovati Trgovački sud. Zbog takvog stava države prema svom dijelu vlasništva u Uljaniku atmosfera je u drugom dijelu sjednice u nekoliko navrata zakuhala i bila na rubu incidenta, a kad su kandidati za novi NO u tom glasanju počeli jedan za drugim po istom obrazcu otpadati iz igre, predstavnici Stožera za obranu brodogradnje i Jadranskog sindikata odlučili su svoje i punomoći radnika malih dioničara povući. Boris Cerovac je prije toga čak u jednom navratu pokušao s govornice apelirati na jedinstvo pozivom dioničarima da daju glas zadnjem u plejadi kandidata za prvo mjesto u NO-a, a kad su rezultati glasovanja koje je uslijedilo pokazali da je i taj njegov apel bio “pucanj u prazno”, glasno je izrazio svoje nezadovoljstvo uzvikom “Sram vas bilo sve!”

“Država kroz svoje agencije koje drže dionice Uljanika, te Adris i pojedini veći dioničari, očito nas smatraju budalama. Ne znam zašto smo uopće dolazili na Skupštinu kad će Trgovački sud to na kraju odraditi. Mi smo bili spremni podržati kandidate države za NO da su oni predložili, s obzirom da tražimo od države da nam pomogne. Ali sve ovo pokazuje da oni nisu nikad ozbiljno pristupili ovom našem problemu i da nas očito smatraju budalama, jer ne znam kakvim drugačijim i ljepšim riječima bih mogao kazati kako se osjećam nakon svega ovoga. Međutim, mi budale ni kante za napucavanje nismo, a ovo što su nam napravili je bez premca. Nitko ne bi bio sretniji od mene da smo ovdje danas stajali i s osmjehom vam pričali o tome kako je ovo prva stepenica i put prema oporavku, ali nažalost nije tako i morat ćemo se nastaviti boriti na druge načine. Ako moramo ići za Zagreb, ja osobno ću ići tamo i podići šator i tamo umirati čitavu zimu ako treba, a tko god mi se u tome želi pridružiti spreman sam ga primiti kao prijatelja i kolegu radnika. Ako se moramo boriti na taj način, što nije način, složit ćete se samnom, ali ako se moramo nastaviti boriti na taj način, pa onda ćemo to napraviti tako. Pravit ćemo budale od sebe veće nego što su ih oni pravili od nas danas i ako nas misle šutati, neka nas šutaju specijalcima s Markova trga. Ako je to način, ‘ajmo se onda igrat tako! Nisam za to, legalist sam i želim samo raditi i želim samo dobivati plaću, ali ako nema drugih načina ja sam miran jer nisam sam sebe prisilio za to. A neka javnost zaključi tko nas sili na takve glupe poteze i gluposti koje moramo raditi da bi netko na nas obratio pažnju, a ne nas ignorirao ili od nas pravio budale”, s ogorčenjem i suzama u očima nakon odluke o odlasku sa Skupštine kazao je brojnim okupljenim novinarima član Stožera za obranu brodogradnje Samir Hadžić.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest