Robert Cvek: „Zašto je država jučer propustila priliku pomoći Uljaniku i njezinim radnicima?“

„Jučerašnja Skupština Uljanika još je jednom pokazala da država problem brodogradnje, brodogradilišta Uljanik i općenito opstojnosti svih radnih mjesta nije shvatila ozbiljno i nažalost, rješenje se ne nazire niti u tragovima“, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je dodao kako je jučerašnjom Skupštinom društva država još jednom propustila priliku pomoći opstanku brodogradilišta Uljanik i 3. maj i opstojnosti radnih mjesta.

„Imali smo priliku izabrati novi Nadzorni odbor, a u dogledno vrijeme i novu Upravu. Radnici su ti koji su imali priliku preuzeti konce u ruke i željeli su to učiniti kandidiranjem svojih predstavnika u Nadzornom odboru, no država kao najveći pojedinačni vlasnik Uljanika je to svjesno opstruirala te čak nije imala niti potrebu predložiti svoje članove u Nadzorni odbor. Veoma dobro znamo kako se država odnosila prema Agrokoru koji je u potpunosti privatno poduzeće u kojemu država nema vlasništva i koliko su truda i energije uložili da bi pomogli tom istom poduzeću. Nažalost, to nije slučaj s Uljanikom“, kazao je Cvek i poručio kako je nejasno zašto država i dalje pokazuje indiferentnost i svojim nečinjenjem svjesno šteti brodogradilištima u Puli i Rijeci dovodeći u pitanje sudbine brojnih radnika i njihovih radnih mjesta. Da je tome tako zamjenik pulskog gradonačelnika argumentirao je činjenicom da su plaće za srpanj radnicima mogle biti isplaćene na vrijeme.

„U saborsku proceduru hitno smo uputili izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave – tzv. Lex Agrokor kako bi se taj Zakon mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se  ta brodogradilišta spasila od stečaja. Svjedoci smo i jedne dugogodišnje nebrige države o brodogradnji općenito, a za Uljanik je vremena sve manje. Osim iznošenja neistina, od Vlade nažalost nikakvih odgovora nema“, naveo je Cvek.

„Primjer je posljednja izjava ministra Darka Horvata koji je jučer izjavio kako Grad Pula podržao Upravu Uljanika što je notorna laž. Osobno sam na jučerašnjoj Skupštini bio opunomoćenik Grada Pule i Istarske županije te sam naravno glasao protiv razrješnice Upravi čime im je jasno iskazao nepovjerenje“, kazao je zamjenik gradonačelnika.

Komentirajući događaje s jučerašnje Skupštine, Cvek je dodao kako je u dogovoru s Jadranskim sindikatom i Stožerom za obranu Uljanika, Grad bezrezervno podržao sve kandidate za Nadzorni odbor koji su sami predložili.

Na kraju, zamjenik gradonačelnika poručio je kako se država ne odnosi prema Uljaniku na isti način kao što se odnosila prema drugim tvrtaka u poteškoćama. „Ne tražimo nikakav dodatni tretman ili bolji tretman. Želimo samo jednak i pošten tretman“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Pin It on Pinterest