Noel Šuran: Prezentacija projekta “Herbasonarij”

U srijedu 31.10.2018. u 19:00 sati u Dnevnom boravku DC K. Rojca, održat će se prezentacija projekta “Herbasonarij” multimedijalnog umjetnika i kulturnog antropologa Noela Šurana.

Projekt istražuje najneistraženiji oblik tradicijskog glazbovanja, koji je u prošlosti bio jako raširen u Istri, a radi se o izradi i sviranju na glazbala od sezonskih biljaka.

Švikatići, švikutići, svikalini, fautin, švikalnica, fs’cioto, švikaloto, švik, pišćalca, sopiele od kostanja, tuturače sve su to nazivi za glazbala napravljena od kore određenih vrsta drveća (jasen, lijeska, rulj, topola, vrba i dr.) izrađuju se u rano proljeće kad se drievo lika, to je posebno stanje drva kada je drvo osobito vlažno ispod kore, pa se s njega kora lako skida.

Trajnost je takvih svirala neznatna, jer se kora skinuta s grančice vrlo brzo osuši i zgužva pa više ne proizvodi zvuk, stoga je potrebno raditi istraživanje u određenom vremenskom periodu. Takve su svirale sezonski instrumenti koji su se izrađivali diljem Istre jer ih je svatko uz malo truda mogao napraviti. Zanimljivo je primjerice da se u nekim dijelovima Istre na njih sviralo u stilu dvoglasja tijesnih intervala, a negdje u glazbenim oblicima koji tendiraju duru. Vrijedno je vratiti pozornost ovim sviralama jer nam pomažu razabrati prve oblike nekih instrumenata, kod kojih postanak valja potražiti u pradavnini.

Projekt se sastojao od istraživanja i dokumentiranja izrade glazbala diljem Istre. Noel Šuran je tijekom svog istraživanja sakupio repertoar koji je objavio u obliku nosača zvuka. Taj CD je odličan izvor materijala, ali i nadasve koristan priručnik za prijenos znanja novim generacijama, budući da je sve rjeđi način prenošenja s koljena na koljeno.

Noel Šuran, multimedijalni umjetnik i likovni pedagog. Rođen 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama, smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Živi i stvara u Lindaru.

Pin It on Pinterest