PULA ĆE USKORO DOBITI STUDENTSKI GRAD U MALOM: Mornarička bolnica postaje moderan studentsko-znanstveni kompleks

Sve je spremno da se krene u prenamjenu, a cijeli projekt predviđen je u nekoliko faza. U prvoj fazi bi se u postojećim objektima na površini od 18 tisuća kvadrata trebali urediti prostori u koje bi Sveučilište moglo odmah useliti, a u narednim fazama planira se nadogradnja, za što treba osigurati potrebne dozvole. Na postojeći objekt trebalo bi se nadograditi oko 3.700 kvadrata.

Nove učionice, moderno opremljeni kabineti, konferencijske sale, multifunkcionalne sale i sportska dvorana. U neposrednoj blizini novi gradski bazen i stadion. Sve to trebalo bi zaživjeti u dijelu zgrade Mornaričke bolnice koju je još u studenom 2017. godine preuzelo pulsko Sveučilište, kojemu je Županijska skupština lokaciju dodijelila na korištenje na rok od 50 godina.

Dnevno će se ovdje vrzmati i do pet tisuća ljudi, a Pula će vrlo brzo postati pravi studentski grad u malom, sveučilišna meka za domaće i strane studente koji će sudjelovati u razmjenama i istraživanjima, ali i snažan magnet za znanstveni kadar i profesore koji bi u novom sveučilišnom kompleksu trebali imati savršene uvjete za rad. Na Sveučilištu jedva čekaju useljenje u novi velebni znanstveno-sveučilišni centar koji će, kada se cijeli projekt digne na noge, pulsku četvrt Veruda gdje se trenutno bolnica nalazi, pretvoriti u rasadnik znanja, razmjenu iskustava i studentskih istraživanja.

Useljenje krajem 2019.

Pulsko Sveučilište zgradu mora staviti u funkciju u roku od pet godina, u suprotnom gubi pravo korištenja. Kada ono što je danas još samo na papiru bude i vidljivo, Istra će se definitivno moći pohvaliti jednim od najmodernijih studentskih kompleksa koji će na jednom mjestu objediniti brojne sadržaje i programe. Sve ovo nije slučajnost, jer od ranije je poznato da ova visokoškolska ustanova nema dovoljno prostora za programe i razvoj. Samo za 50 programa potrebno im je 250 učionica i 200 kabineta.

Na Sveučilištu najavljuju da bi u prostore mogli useliti krajem 2019. godine, kada ni trebala završiti gradnja nove pulske bolnice, a sve ambulante i odjeli iz Mornaričke bolnice preseliti na jednu lokaciju, onu u Zagrebačkoj ulici. Potvrdila je to prorektorica za upravljanje resursima Sveučilišta Lorena Mošnja Škare.

– Naravno da se veselimo i s nestrpljenjem očekujemo preseljenje, jer će u novim prostorima naši studenti, profesori, suradnici imati sve raspoložive resurse za kvalitetan rad. Nadamo se da će se tada i veliki broj pulskih studenata zadržati u svom rodnom gradu i nastaviti studirati u Puli, ali očekujemo i dolazak stranih studenata koji bi mogli sudjelovati u studentskim razmjenama, ističe prorektorica.

Mošnja Škare pojašnjava da se slijedom dobivenog prava građenja u prostorima zgrade Mornaričke bolnice planiraju mnogi znanstveno-nastavni sadržaji, prvenstveno za novoformirane sastavnice. To su, primjerice, Odjel za prirodne i zdravstvene studije, Odjel za tehničke studije, Fakultet informatike, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske kulturološke studije, Znanstveno-tehnološki institut Visio, koji danas zbog prostornih ograničenja djeluju na više lokacija.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest