Savičenta osniva KULTURNO VIJEĆE OPĆINE

Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan ovog je tjedna u Muzeju Mimara potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” u vrijednosti od 2.2 milijuna kuna. Projekt će se financirati u sklopu natječaja “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”.

Prijevod tradicije u suvremenu kulturu

– Drago mi je da su Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva prepoznali kvalitetu našeg projekta “Nevidljiva Savičenta – prevođenje tradicije u suvremenu kulturu” te da je izabran između više od 200 projektnih prijedloga koji su stigli na ovaj javni poziv. Ovaj projekt od velikog je značaja za Svetvinčenat, jer s obzirom na naš proračun, daje nam mogućnost da baš u Europskoj godini kulturne baštine značajna sredstva uložimo u potrebe Kulturnih udruga i kulturnog programa na području naše općine, kaže Macan.

Sam projekt suradnja je Općine Svetvinčenat i Kulturno Umjetničkog Društva “Šikuti Machinae”, Zagrebačkog plesnog ansambla, Povijesne Udruge Kaštel i udruge “Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost”, odnosno udruga koje već dugi niz godina djeluju u općini te koje svojim radom i djelovanjem oplemenjuju kulturni program općine.

– Ovim projektom osnovat ćemo Kulturno vijeće u Općini Svetvinčenat, a cilj osnivanja Vijeća je da se ojača suradnja između kulturnih udruga, civilnog društva i lokalne zajednice te da kroz njega lakše i bolje prepoznamo potrebe u kulturi, te samim time još više ojačamo kulturnu scenu u Svetvinčentu koja je već sada nezaobilazna točka na kulturnoj karti Hrvatske. Moram naglasiti da je ovaj projekt, kada govorimo o osnivanju Kulturnog vijeća u općinama, pilot projekt u Istarskoj županiji te se nadam da će ovaj naš primjer biti dobar poticaj i drugim malim sredinama za osnivanje istog, kako u Istri tako i šire, izjavio je Macan.

Uočavati potrebe i projekte u kulturi

Kulturno vijeće činit će članovi, odnosno predstavnici svih kulturnih udruga koje djeluju na području Općine, mada je u projekt trenutno uključena i udruga Apoteka iz Vodnjana kako bi na primjeru Savičente mogla jednog dana pokrenuti ovakvo što i u samom gradu Vodnjanu. Njima će se u vijeću pridružiti i nekoliko nepristranih članova iz “naroda”, a svima zajedno biti će cilj osluškivati i uočavati potrebe ili pohvalne i vrijedne projekte u kulturi na području Općine. Osim toga, udruživanje u Kulturno vijeće omogućit će udrugama da zajednički predlažu općini planove i programe, te da mogu aplicirati na malo jače europske fondove za koje inače samostalno ne bi imali prevelike šanse. I ne samo to, već bi u Savičenti uskoro trebala postati aktivna kulturna udruga “Avanti! Centar avangardi” koja bi upravo na području Savičente voljela imati prostor za djelovanje. Udrugu su ove godine osnovali članovi hrvatskog Dizajnerskog društva u Zagrebu, a na čelu udruge su Maša Milovac i Jan Pavlović.

Na svečanom potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u zagrebu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan uručili su 34 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti više od 50 milijuna kuna, koji su izabrani između više od 200 projektnih prijedloga.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest