OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA NAGRADU LIBAR ZA VAJK

U utrci za nagradu ukupno 15 naslova

Stvaranje trezora nagrade Libar za vajk

Na konferenciji za novinare održanoj u Puli, u četvrtak 15.  studenog, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri – Magdalena Vodopija, načelnik Općine Medulin – Goran Buić, članica uprave Arena Hospitality Group – Manuela Kraljević te članica stručnoga žirija za izbor knjiga za Libar za vajkVlatka Balinčić, predstavili su nagradu publike pulskog sajma – Libar za vajk, objavivši nominirane naslove za ovu godinu. 

Nagrada Libar za vajk utemeljena je prije četiri godine. Radi se o nagradi za knjigu koja će, po mišljenju ponajboljih hrvatskih knjižara i čitalačke publike Sajma, generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvana – zbog svoje svevremene vrijednosti – za vajk, zanavijek, zauvijek. Povezujući autore, nakladnike, knjižare i publiku, nagrada ističe iznimne nakladničke projekte – one koji nisu isključivo komercijalni, ali su itekako relevantni.

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. Popis od petnaest naslova sastavili su članovi stručnoga žirija – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović – renomirani hrvatski knjižari, od kojih je svaki predložio pet naslova, predvidjevši, na temelju svojega dugogodišnjeg iskustva, koje od objavljenih knjiga mogu trajati zauvijek – za vajk.

Vlatka Balinčić predstavila je nominirane naslove, prema odabiru članova stručnoga žirija.

NOMINIRANI NASLOVI

 Odabrao Dražen Dabić (Bibliofil):

Julian Barnes: Jedina priča, Opus Gradna

Ješa Denegri: Gorgona, Avantgarde Museum

Karl Ove Knausgaard: Jesen, Naklada OceanMore

Matko Meštrović: Do kuda? Do kada?, Hrvatska sveučilišna naklada

Skupina autora: Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, Školska knjiga i MUO

 

Odabrala Dragana Vujatović (Superknjižara):

Ingmar Bergman: Rođeni u nedjelju, Disput

Pavel Gregorić, Željko Porobija: Horizonti ateizma, In. Tri

Pieter M. Judson: Povijest Habsburškog Carstva, Sandorf

Skupina autora: Močvara i priča o URK-u – 20 godina nezavisne kulture uz Močvaru i URK, UPI 2M

Grigor Vitez, Peter Škerl: O zecu koji se volio smijati, Ibis grafika

Odabrala Vlatka Balinčić (Castropola):

Julijana Adamović: Divlje guske, Hena com

Gordana Gadžić: Hod po rubu, s Ivicom, Školska knjiga i Teatar Rugantino

Georgi Gospodinov: Fizika tuge, Fraktura

  1. W. F. Hegel: Filozofija povijesti, Jesenski i Turk

Igor Mandić: Predsmrtni dnevnik, VBZ

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 10.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin.

O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „libra za vajk“ 2018. odlučit će glasovi kupaca pulskoga sajma u razdoblju od 29. studenog do 7. prosinca 2018.

Trezor nagrade Libar za vajk 

„Od samog osnivanja nagrade Sajam je u potrazi za mjestom u Istri u kojem će se, za buduća pokoljenja, u posebnom trezoru čuvati ‘libri za vajk’. Želja nam je da ova jedinstvena nagrada ima i element komunikacije, ne samo s pulskim i istarskim čitateljima već i sa svim putnicima i namjernicima koji dolaze u Istru. Zato smo i izabrali Medulin, kao najpropulzivniju turističku točku Istre, mjesto koje na poseban način oblikuje svoju turističku ponudu u kojoj je na visokom mjestu promocija kulturnih i umjetničkih dosega našeg prostora“ – istaknula je direktorica Sajma, Magdalena Vodopija.

„U realizaciju trezora krenut će se u rujnu sljedeće, 2019. godine, ususret obljetničkom 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Prostor trezora predviđen je u novoj knjižnici nove osnovne škole u Medulinu. U njemu će se čuvati prototip nagrade, primjerak godišnjih povelja te nagrađene knjige. Ideja je da Općina Medulin sa Sajmom knjige u Istri razvije permanentnu aktivnost na relaciji Medulin‒Pula pokretanjem trezora za nagradu Libar za vajk kao punkta književnosti važnog za cijelu Hrvatsku“ – istaknuo je načelnik Općine Medulin, Goran Buić.

Nagradu Libar za vajk utemeljila je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a dosadašnji dobitnici nagrade su Miljenko Jergović, za knjigu Sarajevo, plan grada, Olja Savičević Ivančević, za knjigu Pjevač u noći, i Orhan Pamuk, za knjigu Čudno je u mojoj glavi.

Na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr objavljene su nominacije za nagradu Libar za vajk.

Pin It on Pinterest