Natali Luks, po obrazovanju ekonomistica, više od dvadeset godina radeći u financijskom sektoru suočavala se s pitanjem što je osnovni uzrok financijskih problema te je došla do spoznaje da je uzrok svih problema isti – poricanje sebe i negacija svoje vrijednosti, ali da je isto tako i rješenje svih problema isto – bezuvjetno prihvaćanje sebe i svoje vrijednosti. Osnivačica je i voditeljica Škole svjesnog življenja u kojoj od 1993. godine svakodnevno uvodi ljude u novu svijest (samosvijest) o sebi, kroz spoznavanje istine o svim aspektima života i kroz učenje kako ostvariti istinske vrijednosti. Kao ekonomistica povezuje i primjenjuje znanja klasične ekonomije i načela duhovne ekonomije, te svojim znanjem, iskustvom i energijom nastoji pomoći ljudima da steknu neophodno znanje pomoću kojeg će napustiti svijest siromaštva i oskudice te odabrati svijest blagostanja i napretka,

U knjizi “Svjesni izbor” autorica je iznijela spoznaje stečene životnim iskustvom te tijekom dugogodišnjega rada i suradnje s dragim prijateljima na mnogim tečajevima i radionicama u Školi svjesnog življenja.

Knjiga je napisana kao udžbenik, tako da je svaki pojam definiran i objašnjen. Tema knjige vrlo je jednostavna, jer u biti je riječ o samo dva pojma, o istini i o zaboravu istine. Natali Luks te je pojmove opisala na mnogo načina i s različitih strana. Namjerno se ponavljala, možda na štetu zanimljivosti, samo da bude što jasnija u poruci da istina postoji iako smo je zaboravili.

Knjiga je zahtjevno štivo jer nije napisana da zadovolji mentalnu znatiželju, nego da potakne promjenu svijesti. Stoga je treba studirati, rečenicu po rečenicu i promišljati o pročitanome.