Petar Sabol – najnagrađivaniji hrvatski fotograf u Puli

Udruga Format zajedno sa Zajednicom tehničke kulture Grada Pule, ZTK Istarske županije i Fotoklubom Čakovec organizira gostujuću izložbu fotografija i predstavljanje knjige “Kreativna makrofotografije” autora Petra Sabola.

Predstavljanje knjige održat će se u petak 30.11. u 18 sati dok će se otvorenje izložbe održati u subotu u 18 sati u prostoru Zajednice tehničke kulture, Pula. Izložba fotografija ostaje otvorena do 07. prosinca 2018. godine.

Petar Sabol spada u najnagrađivanije hrvatske fotografe. Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima te je Sonyjev ambasador za Hrvatsku. Nagrađen je više od 300 puta (medaljama i diplomama podjednako) u više od 30 država. Također je sudjelovao na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom PSA (Photographic Society of America) gdje je isto tako mnogo puta nagrađivan. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta. Ukupan broj nagrada premašuje brojku 500. Dobitnik je prve nagrade na 1x Photo Awards 2015. Nositelj je počasnoga fotografskog zvanja EFIAP/g i EPSA. Njegova poznata fotografija „Natural abstract“ nagrađena je FIAP zlatnom medaljom u makro kategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2012/116 i trajno je pohranjena u Nacionalnoj knjižnici Francuske u Parizu. Ta je fotografija bila i među 10 najboljih na natjecanju Sony World Photography Awards. Na tome je natjecanju pobjednik u kategoriji National Award za 2015., gdje se s još jednom svojom fotografijom plasirao u 50 najboljih. Nagrađen je na istome natjecanju i 2016. Na natjecanju Fotowestrijd dobitnik je prve nagrade u kategoriji makrofotografije s fotografijom „Only love matters“ 2014. Pet godina uzastopce nagrađivan je na američkom National Insect salonu pod pokroviteljstvom PSA od čega je dvaput dobitnik zlatne PSA medalje za najboljega autora salona. Prvu i drugu nagradu osvojio je 2014. za svoje makrofotografije na National Insect Week u Engleskoj, koji se održava svake druge godine. Za manje od četiri godine Petar Sabol postao je najnagrađivaniji hrvatski fotograf. Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima (Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani). Od veljače 2018. član je ULUPUH-a. Dobitnik je i najprestižnije hrvatske fotografske nagrade “Tošo Dabac” koja mu je dodijeljena 8. svibnja 2018. u Fotoklubu Zagreb. 

 

Pin It on Pinterest