ISTRA DOBIVA 0,09 POSTO PRORAČUNA: Odbijeni svi amandmani IDS-a

Mi u Istri prihvaćamo amandmane bez obzira tko ih je predložio, ukoliko su dobri i pridonose dobrobiti zajednice. Vladajući to nisu naučili, iako iz toga mogu vidjeti zašto Istra ide naprijed, kaže predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza.

Državni proračun za 2019. godinu, što ga je u ponedjeljak izglasao Hrvatski sabor, ne donosi preko Učke više novca nego proteklih godina. Ukupno 129 milijuna i 311 tisuća kuna odvojit će se za proračunske stavke koje se odnose na Istarsku županiju, a koje se mogu iščitati iz konačnog prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za narednu godinu. Tim stavkama, svakako, treba pridodati 350 milijuna kuna koje država iduće godine nadoknađuje koncesionaru Istarskog ipsilona, Bina-Istri, te manje iznose koje pojedina ministarstva troše na opremanje i održavanje svojih poslovnih prostora i nekretnina.

Predviđeno je da ukupni rashodi državnog proračuna u 2019. godini iznose 140 milijardi kuna, dok se planirani prihodi zbrajaju na 136 milijardi. Ukupni rashodi u Istarskoj županiji koji su vidljivi u državnom proračunu iznose 129 milijuna i 311 tisuća kuna, odnosno 0,092365 posto planiranih rashoda koje će država imati u 2019. godini. To je manje nego prošle godine, kada su rashodi državnog proračuna u Istarskog županiji iznosili 0,13 posto proračuna.

Zajedno s davanjima koncesionaru Bina-Istri, novac koji iz centralne kase ide u Istru iznosit će 479 milijuna i 311 tisuća kuna, odnosno 0,34 posto rashodovne strane državnog proračuna.

Najviše proračunskih sredstava potrošiti će se na redovnu djelatnost Sveučilišta “Jurja Dobrile” u Puli, malo više od 48 milijuna kuna, od čega su rashodi za zaposlene 47 milijuna, a materijalni rashodi oko milijun. Za EU projekte Sveučilišta država će investirati dodatnih 3.7 milijuna kuna, dok su smještaj i prehrana studenata sufinancirani s 1,2 milijuna.

Adaptacija i dogradnja Arheološkog muzeja Istre u Puli stajat će naredne godine središnju državu 25 milijuna kuna, dok će Opća bolnica Pula iz proračuna dobiti 23 milijuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike investirat će u 2019. 1.8 milijuna kuna u rad Nacionalnog parka Brijuni. Projekt “Novo ruho Brijuna” – koji se većinski financira iz fondova EU – dobit će 10.7 milijuna, a Učka 360° 12.6 milijuna.

Koncesionar Istarskog ipsilona Bina-Istra u 2019. će prihodovati 350 milijuna kuna, toliko će dobiti i 2020. godine, dok je projekcija za 2021. godinu 370 milijuna kuna.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest