U PULI OTVOREN PRVI CT UREĐAJ ZA PSE I MAČKE U CIJELOJ HRVATSKOJ Sken tumora šalje se njemačkih specijalistima – nalaz gotov unutar četiri sata!

Vrijednost investicije je 90.000 eura, a vlasnike pasa i mačaka usluga CT-a koštat će 2.000 kuna, više nego duplo manje nego u najbližim zapadnoeuropskim odredištima. To je bezbolna i ponajbolja metoda za prikaz glave, vrata, organa prsnog koša, trbuha, zdjelicete koštano mišićnog sustava.

Prvi CT uređaj za pse i mačke u Hrvatskoj instaliran je nedavno upravo u Puli, u specijalističkoj veterinarska ambulanti “Hajster” na Vidikovcu. Vijest o računalnoj tomografiji (CT= computed tomography) izazvala je nemalu medijsku pažnju lokalnih televizijskih kuća (jako dobar prilog TV Istre), nacionalnog RTL-a koji su ambulantu posjetili prošli tjedan, dok su upravo jučer svoj dolazak najavili i novinari Hrvatske televizije.

Vrijednost cijele investicije, s isključivo osobnim sredstvima, iznosi 90.000 eura, a sam projekt trajao je oko dvije godine – od nabave, tehničkih priprema, građevinskih radova i informatičke edukacije.

Usluga CT-a košta 2.000 kuna, više nego dvostruko manje nego u Ljubljani, Postojni, Beču, Italiji. Kolikogod objektivno usluga koštala nemali iznos i kolikogod će se to nekom možda činiti aristokratskim bahatim razbacivanjem u zemlji u kojoj je na rubu stanovništva svaki peti građanin, za vlasnike pasa i mačaka koji si to mogu priuštiti pulska CT usluga značit će veliku uštedu. S druge strane, ne treba posebno objašnjavati koliko neprecizna dijagnoza može utjecati na promašenu terapiju, a time i na proces izlječenja ljubimca kojeg, budimo iskreni, obožavamo preko i iza svih racionalnih granica.

– CT je bezbolna metoda kojom se u isto vrijeme u snimanom dijelu tijela prikazuju kosti, meka tkiva, krvne žile. Inače, to je jedna od najboljih metoda za prikaz glave, vrata, organa prsnog koša, trbuha, zdjelice te koštano mišićnog sustava. Od velike je, dakle, koristi u postavljanju dijagnoze, procjeni proširenosti patoloških procesa te praćenju učinka liječenja brojnih bolesti – tumora, upalnih procesa (od upale pluća nadalje), bolesti krvnih žila, ističe doktor veterinarske medicine Henri Hajster, dodajući da je u praksi njemu i njenim suradnicama ovaj CT potreban četiri puta tjedno.

Dosad su istarski i pulski vlasnici kućnih ljubimaca morali odlaziti u neku od najbližih zapadnoeuropskih zemalja, uz dodatne troškove puta i smještaja, a sada će osim usluge CT-a u Puli, zbog stručnih veza dr. Hajstera i njegovih njemačkih kolega, imati dodatnu korist. 

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest