VELIKI ZAOKRET U ICT sektoru: Istra želi biti NAJNAPREDNIJA U HRVATSKOJ

Umrežavanje tvrtki koje se bave novim tehnologijama i zapošljavaju pretežno mlad i visokoobrazovan kadar te predstavljaju prave rasadnike tehnoloških i inovacijskih znanja, a pritom otvaraju nova radna mjesta, postaje jedna od prioritetnih razvojnih politika i sve izgledniji smjer kojim Istra želi ići.

Iako je turizam jedna od strateških djelatnosti na kojima počiva razvoj istarske regije, sad je već sasvim izvjesno da Istarska županija ozbiljno razmišlja o snažnom zaokretu i potenciranju ICT sektora (informacijska i komunikacijska tehnologija). Umrežavanje tvrtki koje se bave novim tehnologijama i zapošljavaju pretežno mlad i visokoobrazovan kadar te predstavljaju prave rasadnike tehnoloških i inovacijskih znanja, a pritom otvaraju nova radna mjesta, čini se postaje jedna od prioritetnih razvojnih politika i sve izgledniji smjer kojim Istra želi ići.

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine iz proračuna će se osigurati 200 tisuća kuna za izradu Analize stanja istarskog ICT sektora koja bi trebala detaljno prikazati koliki Istra ima kapacitet kad je u pitanju ta iznimno cijenjena radna snaga. Osim što na Poluotoku broj informacijsko-tehnoloških tvrtki iz dana u dan raste, intencija je da se pod okriljem lokalnih politika ta inovativna grana dodatno motivira i razvija.

Moglo bi se to iščitati iz riječi istarskog župana Valtera Flega koji nam potvrđuje ono o čemu se priča već neko vrijeme. Naime, Istra se ozbiljno i sve snažnije želi nametnuti kao poželjna regija za ICT-ovce. Međutim, pitanje je koliko će ih u tome pratiti općine i gradovi i hoće li imati sluha za sve ono što tim tvrtkama treba da bi Istru odabrale kao bazu svog poslovanja.

Ambiciozan plan

Župan Flego potvrđuje da je inicijativa o izradi Analize stanja istarskog ICT sektora potekla od koalicije IDS-HNS-ISU-HSLS-Zeleni, koja je uputila amandman u iznosu od 200 tisuća kuna. S navedenim sredstvima, pojašnjava, želi se angažirati vanjsku tvrtku ili ustanovu s područja informatike koje će izraditi analitičku studiju za razvoj ICT sektora u Istri. Po njegovim riječima, studijom bi se ispitalo kompletno stanje ICT sektora u Istri, poput postojeće ICT infrastrukture, stručnjaka, obrazovnih programa, broja tih tvrtki i zaposlenih u njima. Rezultati studije bit će svojevrsna podloga za izradu Strategije razvoja ICT sektora u Istarskoj županiji.

– Drugim riječima, izradom analize stvaramo temeljne preduvjete za kreiranje i provođenje aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog ICT sektora, kroz istraživanje i tehnološki razvoj, primjenu inovacija i novih tehnologija, te povećanje priljeva investicija u navedeni sektor. Naime, Istarska županija želi pratiti trendove i pozicionirati se kao najnaprednija županija u području ICT-a. Upravo s tim ciljem razvijamo i širokopojasni internet diljem Istre, kao preduvjet razvoja ICT industrije. Budući da digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostaloga gospodarstva, želimo biti županija koja znatan dio prihoda ostvaruje upravo kroz ICT sektor, te imati veliki udio tehnologija i gospodarstva temeljenog na znanju, ističe Flego.

Planovi su im ambiciozni pa tako župan ističe da im je cilj Istru pozicionirati kao regiju s najvećim brojem informatičkih stručnjaka i tvrtki. Na taj bi način, dodaje, mogli biti regija koja će biti privlačna domaćim i stranim ICT tvrtkama.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest