Za Vrtiće u Ližnjanu, Pazinu i Gračišću 22 milijuna kuna. OTVORIT ĆE SE 32 NOVA RADNA MJESTA

Direktor Eurokonzaltinga Davor Škrtić kaže da su za svoje dugogodišnje klijente uspješno aplicirali na natječaj za bespovratna sredstva koja će se koristiti za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih vrtića. “Cilj navedenih projekata je unapređenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja te stvaranje novih prostornih i tehničkih kapaciteta za mališane”, rekao je Škrtić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uoči blagdana potpisao je ugovore o financiranju 113 dječjih vrtića vrijednih 612 milijuna kuna, koje je s osnivačima vrtića ugovorila ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Među vrtićima koji su prošli na natječajima i dobili bespovratna sredstva nalaze se i vrtići iz Pazina, Gračišća i Ližnjana, koji su zajedno dobili gotovo 22 milijuna kuna. Njihove projekte pripremala je pulska tvrtka Eurokonzalting.

Naime, radi se o jednoj od najuspješnijih hrvatskih konzultantskih tvrtki po broju odobrenih europskih projekata. Kroz njihove ruke prošlo je stotinjak zahtjevnih europskih projekata, a u zadnjih 14 godina zahvaljujući svom usko specijaliziranom znanju i upornosti, uspjeli su povući 15 milijuna eura.

Na zadnjem natječaju koji su radili za pojedine istarske općine, zahvaljujući njihovoj pomoći, i u Istru su stigla značajna sredstva koja će se iskoristiti za prijeko potrebnu gradnju ili rekonstrukciju vrtića. Ovo je zapravo drugi pokušaj dobivanja sredstava za vrtićku infrastrukturu jer na istom natječaju početkom godine, zbog indeksa razvijenosti, nije prihvaćen niti jedan projekt s područja Istre. Naime, tad su na natječaj pristigla 464 projekta, od čega su prihvaćena 102, no niti jedan s područja Istarske niti Primorsko-goranske županije. Razlog što niti jedan projekt nije prošao je upravo indeks razvijenosti, a na što su upozoravali u istarskom SDP-u rekavši “da taj famozni indeks nitko nije nametnuo, već da se radi o običnoj izmišljotini ministrice Gabrijele Žalac i njenog tima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije”.

Javni pritisak

“Smatramo da se zaista mora izvršiti institucionalni i javni pritisak da bi se postojeći kriteriji za dodjelu sredstava iz EU fondova izmijenili, ali i da bi se išlo u nužnu preraspodjelu i preusmjeravanje sredstava”, istaknula je tada županijska vijećnica SDP-a Sanja Radolović. Dodala je da se Slavoniji, Baranji, Gorskom kotaru i Lici svakako treba pomoći, ali ne nauštrb drugih građana koji nekoliko puta više novca uplaćuju u državni proračun od onoga što im se vraća.

Sad su se stvari promijenile i temeljem novog natječaja, krajem ove godine, stiže novac za istarske vrtiće. Potvrđuje nam to direktor Eurokonzaltinga Davor Škrtić, koji kaže da su za svoje dugogodišnje klijente uspješno aplicirali na natječaj za bespovratna sredstva koja će se koristiti za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih vrtića.

Škrtić ističe da je cilj navedenih projekata unapređenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja te stvaranje novih prostornih i tehničkih kapaciteta za mališane. Pojašnjava da je Općina Ližnjan putem natječaja dobila 6,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ulaganja.

– Projektom je planirana izgradnja i opremanje objekta vrtića, kapaciteta dvije vrtićke skupine i jedne jasličke skupine. Ujedno će se izravno doprinijeti i stvaranju novih radnih mjesta, budući da će se realizacijom istog projekta zaposliti 11 djelatnika. Posebno je zanimljivo da su za područje Općine Ližnjan odobrena bespovratna sredstva za čak dva nužno potrebna vrtića. Tako su bespovratna sredstva dodijeljena i ližnjanskom vrtiću Bubamara u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Predmetnim projektom planirana je rekonstrukcija postojeće derutne zgrade stare škole u naselju Jadreški i prenamjena u novi dječji vrtić. Projektom će se zaposliti osam novih djelatnika, istaknuo je Škrtić i dodao da na području Općine Ližnjan postoji problem ograničenih kapaciteta vrtića, pri čemu se svake godine određeni broj djece ne može upisati u jaslice ili vrtić.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest