S prvim danom nove godine vozači primijetili promjene: CIJENA CESTARINE NA IPSILONU SKUPLJA ZA KUNU

Kako saznajemo iz Bina-Istre, od 1. siječnja 2019. uvedene su manje korekcije na cjeniku naplate cestarine Istarskog ipsilona, pri čemu se cijena cestarine glavnih pravaca prosječno povećala za inflaciju, koja iznosi 1,6 posto.

S prvim danom nove godine, vozači Istarskog ipsilona primijetili su da je na pojedinim dionicama cijena cestarine za kunu veća od dosadašnje. Kako saznajemo iz Bina-Istre, od 1. siječnja 2019. uvedene su manje korekcije na cjeniku naplate cestarine Istarskog ipsilona, pri čemu se cijena cestarine glavnih pravaca prosječno povećala za inflaciju, koja iznosi 1,6 posto.

Na naš upit o razlozima poskupljenja, Christian Santaleza, direktor Bina-Istre, navodi kako se manje korekcije za inflaciju odnose na dulje pravce.

“Pred Bina-Istrom je veliki investicijski ciklus tj. izgradnja punog profila autoceste na dionici Rogovići-tunel Učka pa je zadržavanje financijske stabilnosti svakako potrebno. Pored toga, opredijelili smo se za visoke standarde sigurnosti prometa i uređenosti infrastrukture. Našim domaćim vozačima, kao i gostima, želimo priuštiti iznadprosječan standard vožnje našim dionicama, a infrastruktura Istarskog ipsilona mora biti isto toliko dobra kao i na svim glavnim pravcima autocesta razvijenih zemalja. Da bi se to postiglo, Bina-Istra je pokrenula velike investicije u obnovu starih objekata (vijadukata), zamjenu asfalta, opremu na cesti i u tunelu te u građenje punog profila od Pazina do Matulja. Povećanje prihoda od cestarine je preduvjet za ulaganja i završetak punog profila Istarskog ipsilona, posebice druge cijevi tunela Učka”, kaže Santaleza i dodaje da je, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i prema smjernicama EU, dugoročna intencija da se smanje državne subvencije prema projektima gradnje autocesta u RH, koje u konačnici opterećuju porezne obveznike.

“Navedeno se razvija kroz dvije mjere, prva je restrukturiranje dugova koje trenutno provode HAC i ARZ, a druga se provodi kroz usklađenje cijena cestarine za inflaciju prema EU praksi. Svjesni smo da nije riječ o popularnim mjerama pa nastojimo i dalje što manje opteretiti naše učestale korisnike. Naime, obzirom na otežanu gospodarsku situaciju, odlučili smo da cijena prolaza kroz tunel Učku za prvu skupinu vozila ostaje ista, a isto tako da se ne mijenja cijena većine kraćih relacija koje uglavnom koriste redovni korisnici radi odlaska na posao ili školovanje. I dalje pazimo da naše cijene po km budu u skladu sa cijenama koje se naplaćuju na ostalim mrežama autoceste u RH. Za naše redovne korisnike, uglavnom domicilno stanovništvo, želimo i ubuduće zadržati visoke popuste kako bi mogli i dalje koristiti Istarski ipsilon za svoja putovanja. Njima je na raspolaganju više ENC paketa”, dodaje Santaleza i zaključuje:

“U sljedeće 3 godine imat ćemo puno aktivnosti na Ipsilonu, kao što smo i najavili bit će angažirano do 1.000 radnika kako bi se u što boljim uvjetima izgradio puni profil do tunela Učka. Kao i do sada učinit ćemo sve da naši radovi što manje remete normalno odvijanje prometa i da se izvode u što većoj sigurnosti”. 

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest