Hrvatska predstavljena na 50. europskom sajmu nautike – BOOT u Düsseldorfu

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku nautičku ponudu na sajmu BOOT, jednom od najvažnijih europskih nautičkih sajmova, koji se ove godine održava u 50. izdanju u Düsseldorfu od 19. do 27. siječnja. Hrvatski štand, u sklopu kojeg svoju ponudu predstavlja ukupno 10 suizlagača, obišao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Hrvatska zbog vrlo kvalitetne i očuvane resursne osnove na međunarodnom tržištu zauzima poziciju jedne od najpoželjnijih nautičkih destinacija. Riječ je o proizvodu kojeg intenzivno promoviramo, kako u vrijeme glavnog dijela turističke godine, tako i za razdoblja pred i posezone. Kao podršku charter kompanijama i njihovim aktivnostima vezanima uz rani booking proveli smo veliku online kampanju na temu nautičkog turizma na tržištima Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Češke, Poljske, Italije, Švedske, Francuske i Slovenije“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako u organizaciji HTZ-a slijede nastupi na nautičkom sajmu BOOT koji se u ožujku održava u austrijskom Tullnu te na sajmu Interboot koji se u rujnu održava u njemačkom Friedrichshafenu, a tu je i poslovna radionica u Southamptonu.

Na sajmu će se održati sastanak s predstavnicima sektora nautike ADAC-a, u suradnji s kojima je i odrađena online kampanja nautičkog turizma. Direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio također će se susresti i s partnerima iz Savezne Pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije na temu promotivnih aktivnosti te jačanja avio prometa iz tog dijela Njemačke.

Dodajmo kako je u 2018. godini u segmentu nautičkog chartera zabilježeno 479 tisuća dolazaka i 3,2 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 1 posto. Gledano prema županijama, najveći broj noćenja u nautičkom charteru 2018. zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (udio županije u noćenjima nautičkog chartera iznosi 44%), zatim slijede Zadarska (udjel 21%) i Šibensko-kninska županija (17%). Tijekom prošle godine s tržišta Njemačke ostvareno je više od 70 tisuća dolazaka i oko 530 tisuća noćenja u nautičkom charteru, što ovu zemlju pozicionira na prvo mjesto po turističkom prometu.

Da je nautika proizvod koji čini važan dio ukupne hrvatske turističke ponude pokazuju i podaci istraživanja TOMAS nautika 2017. Naime, prema tim podacima 56% nautičara dolazi iz kućanstava s prosječnim prihodima većim od 3.500€, što je skoro duplo veći budžet od ljetnih odmorišnih gostiju. Trajanje boravka nautičara uglavnom je u rasponu od 4 do 7 noćenja (59%), a potom slijede boravci u trajanju od 8 do 14 noćenja. Vezano za njemačko tržište, prema podacima istog istraživanja 3/4 nautičara iz Njemačke ostvaruje mjesečna primanja veća od 3.500€, a tijekom boravka u Hrvatskoj njih 71% ostvaruje do 7 noćenja. Od aktivnosti najčešće biraju restorane, shopping te sportske aktivnosti.

Među suizlagačima koji nastupaju na sajmu su TZ Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, Croatia Yachting, Marina Hramina, Marina Veruda, Angelina Tours, Ultra Sailing, Burin Yacht Charter, Offshore Boote te Denebola Charter + Anamore Yachting. U sklopu hrvatskog štanda, u suradnji s HGK i ACI-jem, organizirano je i druženje s partnerima u sklopu kojeg je održana i degustacija hrvatskih vina, sireva te ostalih gastronomskih delicija. Sajam BOOT Düsseldorf prošle je godine privukao više od 1900 izlagača, gotovo 250.000 posjetitelja te oko 2

Pin It on Pinterest