PULJANIN OBJAVIO RAT ŠPORKULJAMA: Marko Račan svako jutro na Gregovici čisti šumu od smeća

Ovdje sam rođen, ovdje živim s obitelji pa ovu šumicu smatram svojom oazom zelenila, bogatstvom koje trebamo čuvati za iduće naraštaje, objašnjava Marko zašto je krenuo u ovaj pothvat. Nije mu jasno kako netko može centimetar ispod površine zakopati uginulog psa, i još k tome svega deset metara od trim staze i dječjeg igrališta, ili pak igrati pikado sa špricama usred šume.

Puljanin Marko Račan, poznati snimatelj, krenuo je nedavno u borbu sa šporkuljama. Svakodnevno sa svojim psom šeće šumicom na Gregovici i čisti smeće, a dnevne ulove počeo je objavljivati na svojoj Facebook stranici. Njegova je akcija odmah izazvala reakciju i veliki interes građana. Većina podržava njegovu inicijativu, no ima i onih koji smatraju da to nije njegov posao.

– Možda i nije, no ovdje sam rođen, ovdje živim s obitelji pa ovu šumicu smatram svojom oazom zelenila, bogatstvom koje trebamo čuvati za iduće naraštaje, veli nam Marko te nas poziva u šetnju da bi nam pokazao zašto je uopće krenuo sa čišćenjem.

Borovu šumu u šali naziva Hororšuma i Nagazikaki. Riječ je o zelenoj oazi koja je najbliža centru gradu i nalazi se tek stotinjak metara od pulskog rodilišta. Njome brojni Puljani svakodnevno “krate” pješačku rutu do grada.

Na pitanje kako je uopće došao na ideju da krene u čišćenje, odgovara da je za to zaslužna kujica koju su prije nekoliko mjeseci nabavili i koja ga je natjerala da ustane iz fotelje te krene češće u šetnje. Tada se, kaže, prenerazio gdje stanuje i što mu je doslovce preko puta ceste. Jednostavnu mu nije jasno kako netko može centimetar ispod površine zakopati uginulog psa, i još k tome deset metara od trim staze i dječjeg igrališta, ili pak igrati pikado sa špricama usred šume.

Dok šećemo Marko s rukavicama i štapom za pobiranje smeća, koji mu je izradio susjed, u plavu vreću za smeće pobire odbačene boce, limenke, papiriće, ali i čitave vrećice za smeće koje šporkulje posvuda bacaju. Jednu je vrećicu već pobrao ujutro, a nekidan je iz šumice izvukao odbačene daske, roletne…

– Šumica je puna smeća, od odbačenog građevinskog materijala, do komunalnog otpada. Protupožarni put mnogima je služio kao staza po kojoj se jednostavno dolazilo iskrcati smeće, a ovdje se znalo naći i odbačenog narkomanskog pribora, boca alkohola, priča nam Marko, napominjući da je, zahvaljujući radnicima na obližnjem gradilištu bolnice, na put nedavno stavljen balvan pa se sada barem autima ne dolazi više iskrcavati otpad, a smanjio se i broj neželjenih posjeta. 

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest