Župan Flego u Bjelovaru predstavio napredna rješenja Istarske županije

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić danas borave u Bjelovaru gdje su se sastali s gradonačelnikom Darijom Hrebakom. Bila je to prilika da župan Flego predstavi projekt informatizacije poslovanja Istarske županije, budući da smo županija koja je otišla najdalje s procesom digitalizacije.

Istarska županija je prva uspješno implementirala sustav eUprava, koji u svojoj biti predstavlja „Ured bez papira“ u svojem najširem značenju. Sustav eUprava uključuje izradu, obradu, praćenje i distribuciju poslovne dokumentacije na potpuno digitalizirani način u svim koracima i poslovnim procesima. Uveli smo i napredni elektronički potpis kao alternativu vlastoručnom potpisu na dokumentu, a primjenjujemo i izdavanje građevinskih akata kroz sustav eDozvola. Sve navedeno omogućilo nam je znatno veću efikasnost u poslovanju, jeftiniju i kvalitetniju uslugu, ujednačeno postupanje u predmetima, kao i veću transparentnost u radu“, pojasnio je župan Flego.

Također, župan se osvrnuo i na projekt digitalizacije radiološke opreme u Istarskim domovima zdravlja, ustanovi čiji je osnivač Istarska županija. Cilj projekta je dostupnost radiološkog slikovnog materijala u svim ispostavama domova zdravlja, povezivanje radioloških dijagnostika u Istri, mogućnost slanja slikovnog materijala bilo gdje, te racionalizacija poslovanja. Istodobno, za pacijenta digitalizacija znači kvalitetniju i učinkovitiju uslugu budući da se smanjuje potreba putovanja bolesnika do udaljenih specijaliziranih ustanova radi pregleda.

Župan Flego je govorio i o aktivnostima koje Istarska županija provodi s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog ICT sektora, kroz istraživanje i tehnološki razvoj, primjenu inovacija i novih tehnologija.

Istarska županija želi pratiti trendove i pozicionirati se kao najnaprednija županija u području ICT-a. Upravo s tim ciljem razvijamo i širokopojasni internet diljem Istre, kao preduvjet razvoja ICT industrije. Budući da digitalno gospodarstvo raste sedam puta brže od ostaloga gospodarstva, želimo biti županija koja znatan dio prihoda ostvaruje upravo kroz ICT sektor, te imati veliki udio tehnologija i gospodarstva temeljenog na znanju“, kazao je župan Flego te je dogovoreno da bjelovarski župan Hrebak zajedno sa suradnicima posjeti Istru, kako bi se iz prve ruke upoznao s primjerima dobre prakse koje Županija provodi.

Gradonačelnik Miletić podijelio je, pak svoja iskustva iz grada Pule, koji je proglašen jednim od pet najboljih gradova u državi prema indeksu pametnog urbanog razvoja. Naime, još 2006. godine krenulo se s implementacijom informatizacije rada gradske uprave uvođenjem ePoslovanja, potom usluge eRačuni, eVrtić, eKonzultacije, ePredmet i eProračun.

Prvi smo u Hrvatskoj u potpunosti prešli na elektroničko poslovanje Gradske uprave, a sustav se od tada konstantno širi i nadograđuje novim rješenjima kako bi u konačnici građanima mogli pružiti još bolju, još efikasniju i još kvalitetniju uslugu, što nas redovito pozicionira i među najtransparentnije gradove u državi“, istaknuo je pulski gradonačelnik dodajući kako su značajni iskoraci učinjeni i po pitanju uvođenja pametnih rješenja, poput pametnog parkinga, rasvjete i prometa.

Pin It on Pinterest