Program besplatne radionice „Osobne financije – upravljanje kućnim budžetom“ na pulskom FET-u

Učinkovito upravljanje financijama i kultura osobne odgovornosti u financijskom poslovanju važni su za dugoročno postizanje financijskih ciljeva, stabilnosti i sigurnosti. Promicanje i podizanje financijske pismenosti društvena je odgovornost i zajednički interes čitave zajednice, a prošlogodišnje su pozitivne reakcije šire javnosti potvrdile nužnost financijskih edukacija, te potaknule održavanje još jedne – besplatne, osmišljene kao niz tematskih izlaganja, lako razumljive i pristupačne svim zainteresiranima, bez ikakvih predznanja i akademskog obrazovanja.

Program novog ciklusa besplatne edukativne radionice za građane „Osobne financije – upravljanje kućnim budžetom“ na današnjoj su konferenciji za medije predstavili prof. dr. sc. Dean Učkar, ujedno voditelj radionice, te izv. prof. dr. sc. Manuel Benazić, prodekan za znanstveno istraživački rad Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i jedan od predavača tijekom najavljenih pet termina koje će održati profesori FET-a i stručnjaci iz prakse.

„Važnost uravnoteženog osobnog budžeta“ prvo je izlaganje koje će se održati ovog petka, 15. veljače. Tom će prilikom prof. dr. sc. Dean Učkar govoriti o osobnim financijskim izvješćima, upravljanju novčanim primicima i izdacima, važnosti vremenske vrijednosti novca, te financijskom planiranju. Sljedeće predavanje, u ponedjeljak, 18. veljače, pod nazivom „Bankovno financiranje i štednja“ održat će izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš, koja će polaznicima predstaviti vrste i karakteristike financijskih usluga banaka, prikaz trendova i aktualno stanje kredita i depozita, te pojasniti rizičnost kreditno-depozitnih poslova. U srijedu, 20. veljače, izv. prof. dr. sc. Manuel Benazić održat će predavanje „Osobne investicije i investicijski fondovi“, pri čemu će pojasniti vrste i karakteristike ulaganja u investicijske fondove i osiguravajuća društva, kao i ostale oblike osobnih investicija. Pregled hrvatskog tržišta kapitala, planiranje umirovljenja i mirovinski fondovi, te mirovinski fondovi kao oblik investicije, teme su o kojima će u četvrtak, 21. veljače pod naslovom „Tržište kapitala i mirovinski fondovi“ govoriti Ivan Mučnjak, voditelj direkcije za praćenje zaštite potrošača i edukaciju u HANFA-i. Posljednje predavanje održat će se u petak, 22. veljače na temu „Porezna pismenost i proračun“. Uz prof. dr. sc. Sandru Krtalić, izlaganju će se pridružiti i stručnjakinja iz prakse Rozana Banković Stupar, mag. oec., financijska analitičarka i voditeljica prodaje iz tvrtke COIN d.o.o. Polaznicima će biti objašnjeni porezni oblici za fizičke osobe, obračun i plaćanje poreznih obveza, te prikaz i tumačenje proračuna na lokalnoj razini.

Sva će se predavanja održati u dvorani 404 na FET-u prema navedenim danima od 17:00 do 20:00 sati. Prijavu je moguće izvršiti ispunjavanjem web obrasca – https://goo.gl/forms/3tNzUZS4bJZVSecr2 –  do srijede, 13. veljače do 15:00 sati ili pozivom na 052/377-004, te putem maila na fet-radionice2019@unipu.hr

Pin It on Pinterest