U HGK – ŽK Pula održan sastanak s predsjednicom Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Potrebno je razvijati suradnju na promicanju djelatnosti građevinarstva i inženjerske struke.

Danas je u HGK – ŽK Pula održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić, predsjednik Strukovne grupe graditeljstva ŽK Pula Miro Mirković, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) Nina Dražin Lovrec i v. d. tajnica HKIG-a Jasminka Trzun.

Razgovaralo se  o provedbi programa stručnog usavršavanja te je dogovoreno da će HKIG i HGK – ŽK Pula nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju na organizaciji stručnih skupova i seminara u HGK – Županijskoj komori Pula, za predstavnike inženjerske struke u graditeljstvu. Također, otvorilo se pitanje moguće suradnje na zajedničkim projektima standardizacije usluga u građevinarstvu, odnosno na reviziji Pravilnika o standardu usluga projektiranja, stručnog nadzora i upravljanja projektima gradnje, kao i na izradi hrvatskog standarda troškovnika.

„Istarski gospodarstvenici u narednom razdoblju planiraju značajne investicije u koje će se uključiti i istarska građevinska operativa. Građevinski sektor već je desetljećima suočen s nedostatkom kvalificiranih kadrova, pa stoga velike građevinske tvrtke podupiru model dualnog obrazovanja za koji se zalaže i HGK. Pritom je za unaprjeđenje rada u struci vrlo bitno zajedničko organiziranje redovitih usavršavanja koje provode naše dvije Komore, rekla je predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić.

U ime Strukovne grupe graditeljstva ŽK Pula Miro Mirković upoznao je predsjednicu HKIG-a s gorućim problemima u sektoru građevinarstva, poput potrebe uvođenja nacionalne kvalifikacije i klasifikacije izvođača, probleme u javnoj nabavi te nedostatku radne snage. Naglasio je i problem proizvodnje građevinskog materijale, tj. kamenoloma koji su pri kraju eksplatacije. Na kraju je dao podršku aktivnostima HKIG da ovlašteni voditelji građenja i radova ostanu u članstvu komore.

Predsjednica HKIG Nina Dražin Lovrec naglasila je „Želimo promijeniti praksu da predstavnici struke formalno sudjeluju u radnim grupama za izradu nacrta prijedloga  zakona, a da se njihovi stavovi ne uvažavaju. Struka treba aktivno sudjelovati u daljnjem razvoju zakonodavnog okvira u graditeljstvu koji odgovara potrebama našega društva i gospodarstva u cjelini. Komora zato, u suradnji s drugim profesionalnim organizacijama i udrugama, želi proaktivno djelovati na uklanjanju nepotrebnih pravnih prepreka, kao i na ostvarivanju ciljeva javne politike u rješavanju izazova konkurentnosti na današnjim globalnim i lokalnim tržištima koja postaju kritični element gospodarskog rasta i razvoja.

Pin It on Pinterest