Maškare preuzele ključeve i vlast u Općini Medulin

Danas 20. veljače 2019. godine, u prostoru općinske vijećnice održana je vesela primopredaja ključeva Općine Medulin, u kojoj je zamjenik načelnika Općine Medulin, Damir Demarin nikada tako veliki ključ Općine predao složnim i glasnim predstavnicima maškara Banjola, Pomera i Medulina, koji su u zajedništvu predstavljali i Premanturce.

Uz pjesmu i zvuke harmonike maškare su prisutne predstavnike medija i Općine počastile bogatom marendom te preuzele ključ najavljujući kako će u narednom periodu, zahvaljujući njihovom bogatom programu rada, sva naselja općine i njeni mještani, doživjeti duhovnu renesansu

Riječ je u ime svih predstavnika maškaranih skupina naselja općine Medulin preuzeo novoizabrani pustonačelnik, Simeone Ukotić, također u maškaranoj ulozi nečasnog suca.

Nakon preuzimanja ključa i ovlasti, napomenuo je da za sada ne zna kada će ključ vratiti u Općinu te najavio da će o tomu vijećati i odluku donijeti „prvom prilikom“. Složio se s prijedlogom zamjenika načelnika Demarina, da bi ove godine maškare ključeve Općine, ali i poslove svih njenih službi mogle zadržati i odraditi do nakon ljetne sezone te potom uz ostale predstavnike maškara iz Banjola, Pomera i Medulina najavio ovogodišnji zaista bogat program maškara sa područja općine Medulin.

Već ove subote, 23. veljače 2019. godine, održati će se prva maškarana fešta, i to u Banjolama. U organizaciji mjesnog odbora i mještana, Banjolske će krabulje svoju maškaranu povorku započeti u 10 sati, tradicionalno u Indijama te nastaviti kroz Strane do Društvenog doma u kojemu će za sve sudionike oko 13 sati biti organiziran predah i ručak. U nastavku popodneva, obići će ostatak naselja te se predvečer, do 19 sati vratiti u Društveni dom. Šentencu će izreći u u 19.30, a slijedi fešta uz muziku i gastro ponudu do kasnih večernjih sati.

Subota, 2. ožujka, donosi istovremeno dvije maškarane fešte, onu u Premanturi i u Pomeru. Obje započinju u 14 sati, s povorkama uz pratnju harmonike i zabavom za malene i velike. U Premanturi mališane u 17 sati očekuje zabava uz klauna Mareka te osvježenje, a od 18 sati za sve mještane i posjetitelje zabava uz muzički band, fritaju i vino. U 20 sati na programu je živa muzika, spaljivanje Pusta i nastavak zabave do kasno u noć. Pomerci pak nakon dnevne povorke po mjestu, izricanje šentence i paljenje Pusta planiraju za 19.30 sati kod bunara, a feštu potom nastavljaju u mjesnom restoranu uz živu muziku.

Glavna manifestacija 5. godišnjeg doba u općini Medulin kao i svake godine održava se upravo u Medulinu, u utorak 5. ožujka 2019. godine.

Male maškare započinju feštu već od 9 sati ujutro, kada je planirana njihova vesela i šarena povorka od fontane na rivi do šatora kod malina na vitar, u kojemu će se uz glazbu i animaciju mališani iz vrtića i osnovne škole s područja općine Medulin i šire zabavljati do 12 sati.

Velike medulinske maškare, svoju povorku započinju u 10 sati kod crkve sv. Agneze u Medulinu te će tijekom dana uz pratnju harmonike, pjesmu i dobro raspoloženje obići cijelo naselje.

U popodnevnom će se terminu, od 17 sati nadalje u Medulinu ove godine po prvi puta održati maškarana atletska utrka. Za djecu u kategorijama predškolarci, niži i viši razredi osnovne škole, te glavna utrka dužine 5 kilometara za odrasle, u kategorijama žene i muškarci, sa startom i ciljem na medulinskoj placi. Uz vrijedne nagrade za najbolje plasirane trkače kao i za najbolje maskirane trkače napominju iz Općine Medulin i Atletskog kluba Medulin, suorganizatora utrke, da za sudjelovanje nema kotizacija, a jedini je uvjet biti maskiran.

Proglašenje pobjednika planira se za 18.30 sati, nakon čega će se na istom mjestu, na placi u Medulin izreći šentenca i spaliti Pust.

Zabava se potom seli u veliki šator na rivi u Medulinu, kraj malina na vitar, gdje od 20.30 uz bogatu gastro ponudu započinje glazbeni program uz DJ Nikolu z Kukurini te veliki koncert Jasmina Stavrosa.

Organizatori svih maškaranih fešti na području općine Medulin, mjesni odbori, mještani i predstavnici Općine pozivaju stoga sve zainteresirane male i velike posjetitelje da u bogatom najavljenom programu pronađu nešto za sebe i kroz naredne dane u veselju i zajedništvu provedu nikad tako bogato 5. godišnje doba u općini Medulin.

Pin It on Pinterest