Održana javna tribina “Eksplozivna sredstva na Vallelungi”

U prostorijama Mjesnog odbora Veli Vrh održana je javna tribina pod nazivom “Eksplozivna sredstva na Vallelungi” na kojoj su građani imali prilike iz prve ruke saznati sve novosti vezane uz početak procesa razmniravanja područja Vallelunga 2 od eksplozivnih naprava. Na javnoj tribini sudjelovali su zamjenik gradonačelnika  Grada Pule Robert Cvek, voditelj Odsjeka za upravljanje imovinom u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu  Grada Pule Željko Pavletić iz Upravnog odjela za komunalni sustav, imovinu, ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi, načelnik Policijske uprave Istarske Alen Kalbot i načelnik Policijske postaje Pule Vjekoslav Vukšić

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek zahvalio se svima na dolasku i velikom odazivu pojasnivši u početku kronologiju događaja koji su se zbili u posljednjem vremenskom razdoblju. “Nakon dojave o pronalsku veće količine eksplozivnih naprava Grad Pula je odmah poduzeo aktivnosti osiguranja cijelokupnog područja s 24-satnom zaštitnom službom i s obavijestima gdje je na predmetno područje odmah zabranjeno pristup svim građanima.” – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek kazavši kako je nakon što se utvrdilo da je područje dodjeljeno Lučkoj upravi na upravljanje, Grad Pula zajedno s Lučkom upravom, poduzeo proces poduzimanja daljnih potrebnih aktivnosti koje su usmjerene prema što bržoj sanaciji područja.

Ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi objasnio je kako je Lučka uprava predmetno područje na upravljanje dobila u travnju 2018. godine koje je planirano kao zenmljište za realizaciju projekta Putničkog terminala i strateški projekat Republike Hrvatske. “Mi smo to područje geodetski obradili, a nakon saznanja o eksplozivnim napravama poduzeli smo mjere zajedno s Gradom Pulu i nadležnom Policijskom upravom.” – kazao je ravnatelj Donald de Gravisi pojasnivši da ga je pronalazak eksplozivnih naprava na kopnu u razrušenim bivšim vojnim skladištima izrazito iznenadio, posebno kada se usporedi sa sondiranjem morskog dno koje je prethodnih godina pokazalo da je morska dubina čista i da ne krije eksplozivne naprave.

Načelnik Policijske uprave Istarske Alen Kalbot naglasio je kako su eksplozivna sredstva tijekom prošlih desetljeća bila pod zemljom te kako je situacija postala aktivna kada je jedan građanin prilikom iskopavanja sekundarnih sirovina naišao na takve naprave. “Daljni postupci slijede prema HCR – Hrvatskom centru za razminiravanje i Ministarstvu obrane Republike Hrvatske jer upravo Hrvatska vojska ima tehniku i potrebnu tehnologiju za deaktivaciju takvih eksplozivnih naprava. Mi svakodnevno obilazimo i držimo područje pod kontrolom.” – kazao je načelnik Alen Kalbot poručivši građanima kako se problem pokušava riješiti u najbržem mogućem vremenskom razdoblju.

Načelnik Policijske postaje Pule Vjekoslav Vukšić poručio je građanima da se ne moraju brinuti o eksplozivnim napravama te da je vrlo važno da se nitko ne približava ograđenom području dok traje sanacija.

Na kraju javne tribine građani su uputili korisne prijedloge i savjete vezane uz samu problematiku te su također ukazali na potrebu uređenja mosta na Mandraču i obrezivanja suhih grana na području Valleliunga 1 i Monumenti.

Pin It on Pinterest