Predstavljen vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala

 Na današnjoj konferenciji za medije u maloj dvorani Kina Valli predstavljen je vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala. Javnosti su se obratili pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, Jasmina Nina Kamber, ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost Pula, Davor Kliman  ravnateljica Gordana Restović i autor identiteta Marko Rašić iz studija Rašić+Vrabec.

          Natječaj za vizualni identitet bio je otvoren od 23. listopada do 15. prosinca  2018. pristiglo a zaprimljeno je 21 autorskih prijedloga od ukupno 16 predlagatelja.

10. siječnja 2019. godine komisija u sastavu: ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost Pula Davor Kliman, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Ketrin Miličević Mijošek, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Pula Film Festival Miodrag Čerina, ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović i glasnogovornica Sanela Pliško pregledali su i ocijenili pristigle radove. Nakon pregleda komisija je u užem izboru selektirala četiri predlagatelja: studio Babaja, Viktora Funčića, studio Kunazlatica i studio Rašić+Vrabec. Komisija je jednoglasno izabrala prijedlog autora Rašić+Vrabec  zbog jasne dimenzije prostora i vremena, lake čitljivosti i aplikabilnosti.

          Jasmina Nina Kamber, ujedno i članica Festivalskog vijeća, izrazila je zadovoljstvo odabranim radom i zahvalila se timu Pulskog filmskog festivala koji ulaže pozitivnu energiju i kreativnost kako bi Grad Pula zasluženo bio obilježen najboljim nacionalnim filmskim festivalom. Davor Kliman je u ime komisije izjavio da je presudna bila raznovrsna primjenjivost plakata koja se lako asocira sa suvremenim načinom komuniciranja na jednostavan i jasan način.

          U doba današnjih komunikacija prijenos informacije zahtjeva jasne i čitljive poruke u vrlo kratkom roku. Uz ograničeni vremenski rok, vizualna rješenja komprimiraju svoj brend u prepoznatljive oblike što je predloženi rad u potpunosti ispunio. Spajajući likovno i tekstualno, prijedlog rješenja zadovoljio je navedene kriterije koje će se primjenjivati u komuniciranju festivalskih poruka – kazala je Gordana Restović.

          Autor Marko Rašić održao je prezentaciju vizualnog identiteta i obrazložio da je tradicija Festivala sadržana u samoj brojci održavanja, a budući da je brojka 66 sama po sebi moćna i simbolična, dozvoljava upotrebe i asocijacije jednostavnog geometrijskog rješenja. Mnogobrojnost varijacija broja sadrži poveznicu koja ostavlja gledatelju mnogobrojne prijedloge:  oči s obrvama, naočale, otvori kroz koje se viri, tlocrt arene, filmska rola, uskličnik.

          Ravnateljica je uvodno podsjetila da je nastavljena lani najavljena praksa da će se natječaj za identitet objavljivati svake godine, te obavještava potencijalne autore da će se već ujesen raspisati natječaj za 67. Pulski filmski festival. Ovogodišnji će se festival održati od 13. do 21. srpnja, a posljednji dan Festivala je rezerviran za najmlađe.

Pin It on Pinterest