Amsterdamska koalicija u Rijeci

Flego: Naš je zadatak omogućiti mladima da svoje potencijale ostvare u Hrvatskoj

RIJEKA – „Znanje je danas neizostavan faktor ekonomskog rasta i razvoja, te najisplativija investicija i naš ulog u budućnost“, istaknuo je nositelj liste Amsterdamske koalicije i potpredsjednik IDS-a Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Rijeci. Upravo zato, smatra Flego, kao mala zemlja moramo još snažnije promovirati značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija i tehnološkog napretka kako bi bili konkurenti.

„Ako želimo konkurentno i inovativno gospodarstvo moramo mu prilagoditi i obrazovni sustav. Hrvatska je po ulaganju u obrazovanje, na što trošimo oko 494 eura po stanovniku, na 20. mjestu u EU s 4,7 posto BDP-a. Hrvatska je na začelju i po izdvajanju za inovacije i znanost u EU, i u društvu je s Bugarskom i Rumunjskom“, naglasio je Flego.

„To se mora pod hitno mijenjati! Moramo školovati našu djecu za zanimanja budućnosti poput biotehnologije, nanotehnologije, proširenje stvarnosti, robotike, digitalizacije, informatizacije itd., kazao je Flego napomenuvši da mladi danas u velikom broju iseljavaju iz Hrvatske jer u njoj ne vide perspektivu i budućnost.

„Mi moramo stvoriti uvjete i omogućiti mladima da svoje potencijale ostvare u Hrvatskoj. Treba stvoriti uvjete kako bi ih zadržali. Upravo s tim ciljem, treba nam doslovno set mjera od rođenja do zaposlenja koje će biti namijenjene za mlade. Hrvatska danas ima nisku stopu nataliteta i visoku stopu iseljavanja i situacija je krajnje alarmantna, a budućnost države neizvjesna“, zaključuje Flego koji rješenje vidi upravo u setu konkretnih mjera i politika za mlade.

Kandidatkinja na listi Amsterdamske koalicije i zamjenica predsjednika PGS-a Tea Mičić Badurina istaknula je da mladi ne odlaze samo iz egzistencijalnih razloga, odnosno, nedostatka radnih mjesta, već da odlaze zbog negativne društvene klime.

„Nezadovoljni su i zbog političkih razloga. Žele živjeti u uređenoj zemlji se u kojoj se obrazovanje i rad cijene na odgovarajući način, gdje su zakoni za svih jednaki, gdje funkcionira pravna država. No, nažalost, naš je sustav previše korumpiran i mladi ovdje ne vide perspektivu, kazala je Mičić Badurina naglasivši da je od ulaska u EU Hrvatska izgubila 350.000 radno sposobnih građana među kojima je više od 60 000 visokoobrazovanih.

Dodala je da se samo 0,86% BDP-a izdvaja iz proračuna za znanstvene projekte, dakle, 150 milijuna kuna godišnje. Ako to usporedimo s približno 1 milijardom kuna godišnje apanaže Crkvi ili s 3 milijarde kuna koje je ova Vlada spremna utrošiti na borbene avione, očito je da bismo trebali presložiti prioritete! Mičić Badurina poručila je kako su obrazovanje i znanost pokretač svakog društva te da bismo imali vrhunsku znanost i vrhunske ljude u nju treba ulagati novac.

„Dosta sredstava za tu namjenu može se povući iz EU i prava je šteta što se to ne čini u dovoljnoj mjeri. Prošle godine povukli smo skoro 3 milijarde kuna manje iz EU fondova od planiranog. Hrvatska je trenutačno s 15% iskorištenosti raspoloživih sredstava EU fondova na predzadnjem mjestu u EU-u. To se mora promijeniti!, zaključila je Tea Mičić Badurina.

Kandidatkinja Amsterdamske koalicije Diana Topčić-Rosenberg navela je da je najveći problem Hrvatske nedostatak velikih vizija i hrabrih politika koje mogu transformirati društvo. „Na primjer, kazala je, donosimo demografske mjere koje se pretvaraju u socijalne mjere i očekujemo da žene rađaju što više djece, a jednog dana, kada su spremne za mirovinu, dobiju dodatnih 6 mjeseci mirovinskog staza!“

– Upravo zbog takvih politika svakodnevne obveze roditeljstvo i dalje ostaje tradicionalno kao odgovornost primarno majke. U RH manje od 4.5 % očeva koristiti roditeljski dopust, za razliku od 90% očeva u Švedskoj, napomenula je Topčić-Rosenberg dodajući i da istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj žene danas zbog roditeljstva odustaju od napredovanja, stručnog usavršavanja, preuzimanja odgovornih pozicija. Također, 55% žena sudionica istraživanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, je dobilo otkaz zbog majčinstva, bilo da su im istekli ugovori o radu ili su proglašeni tehnološkim viškom.“

-Stoga, kazala je Topčić-Rosenberg, ovakve politike koje će nas – žene – isključiti radije nego poticati da sudjelujemo kroz fleksibilni radni vrijeme, dostupne usluge vrtića i škola, ravnopravni roditeljski dopust u očekivanju da ćemo rađati više djece potpuno nerealne.  Kandidatkinja Amsterdamske koalicije Diana Topčić-Rosenberg zaključila je da će se „u Europskom parlamentu boriti za uspostavu minimalnih standarda za podršku obitelji i ravnopravnosti spolova koji moraju vrijediti u svakoj članici EU pa i u Hrvatskoj. To uključuju ravnopravno preuzimanje roditeljskog uloga, ukidanje rodno uvjetovano barijera i iznad svega, zaštitu djece!“

Pin It on Pinterest