Humanitarna akcija Dan narcisa 2019.

Klub Gea Pula dvadesetu godinu za redom organizira humanitarnu akciju Dan narcisa koja će se ove godine održati u subotu 23. ožujka 2019. godine od 9.00 do 13.00 sati na Narodnom trgu (gradska tržnica kod fontane) u Puli. Tim je povodom organizirana konferencija za medije na kojoj je, uz najavu humanitarne akcije, predstavljen i novouređen višenamjenski prostor Kluba Gea koji članice koriste za provođenje ciljanih medicinskih vježbi, sastanke, skupštine, druženja, ali i edukativna predavanja i radionice te predstavljene su nove aktivnosti Kluba s kojima se započelo ove godine.

Predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović naglasila je kako je Klub od samih svojih početaka prepoznat kao važna organizacija koja pomaže ženama u njihovom fizičkom i psihičkom oporavku posebno istaknuvši usluge limfne drenaže, savjetovališta liječnika onkologa i ciljane medicinske vježbe koje ženama operiranima i liječenima od raka dojke pomažu da se brže vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, ali i preveniraju povratak bolesti. Zbog izostanka ovih usluga u postojećem zdravstvenom sustavu uloga Kluba Gea još je važnija, a zahvaljujući financijskim potporama dobivenima na natječajima za udruge Grada Pule i Istarske županije Klub Gea sve svoje usluge članicama pruža besplatno. Predsjednica je stoga zahvalila županu Valteru Flegu i zamjenici gradonačelnika Grada Pule Eleni Puh Belci na dugogodišnjem podržavanju rada Kluba naglasivši kako od ove godine udruga ima i nove programe, a to su savjetovalište psihoterapeuta, savjetovalište nutricionista koje se ostvaruje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, savjetovalište i predavanja magistra farmacije o korištenju različitih dodataka prehrani i djelovanja lijekova te savjetovalište i predavanja fitoterapeuta o podizanju imuniteta prirodnim čajevima i tinkturama i korištenju proizvoda za njegu tijela bez štetnih sastojaka.

Većina aktivnosti Kluba Gea provodi se u višenamjenskom prostoru, koji udruga dijeli s Ligom protiv raka, a koji je preuređen i saniran zahvaljujući prihodu od ulaznica humanitarnog koncerta „Božić u INK“ koji su u organizaciji Daniela Sponze podržali Grad Pula i Arena Hospitality Group. Donacija od 40.000 kn namjenski je utrošena za uklanjanje starog i istrošenog laminata, uklanjanje betonske podloge, postavljanje podne hidroizolacije i termoizolacije, izradu nove betonske podloge te postavljanje vinilnog poda. Također, saniran je zid koji je bio pun vlage i gljivica, postavljena je izolacija i knauf, a čitava je prostorija osvježena novim slojem boje. S obzirom na to da se prostor koristi za prijeko potrebne ciljane medicinske vježbe, članicama su osigurane pilates lopte, male lopte za vježbanje, štapovi i prostirke, a već su nakon prvih vježbanja u novom prostoru istaknule kako se osjeti znatna razlika te kako je sada vježbanje puno lakše i ugodnije.

Dugogodišnji član predsjedništva Gea Pula dr. Mario Božac istaknuo je rak dojke vodeće sijelo raka kod žena u Istarskoj županiji, ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, a u tome nam uvelike mogu pomoći suvremeni digitalni mamografi, obzirom je mamografija dijagnostička pretraga koja ovu bolest može otkriti u najranijoj fazi. Budući su mamografi kojima raspolažu Istarski domovi zdravlja tehnološki zastarjeli, bilo bi od iznimne važnosti nabaviti nove digitalizirane mamografe. Upravo se jedan takav nalazi u pulskoj općoj bolnici, a u planu je nabava još modernijeg uređaj koji radi na principu tomosinteze.  

Na konferenciji za medije prisustvovali su i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović te županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Danijela Lazarić-Zec s kojima Klub Gea niz godina surađuje. Istaknuto je da je rak dojke vodeći uzrok prerane smrti žena u dobi do 64 g. života. Više od četvrtine žena (27%) oboljelih od raka u Istarskoj županiji su oboljele upravo od raka dojke, godišnje se bolest otkrije kod 131 žene, odnosno oko 50 žena umire zbog ove bolesti. Dostupni statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih raste te da je smrtnost u nas previsoka. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Zavod poziva žene u dobi 50-69 godina na besplatnu mamografiju svake dvije godine.

Razlozi su to zašto su humanitarne akcije poput Dana narcisa izuzetno važne jer ne samo da se od prodaje cvijeća prikupljeni novac koristi za rad financiranje programa koje provodi Klub Gea, već se edukativnim materijalima, razgovorima, savjetima i pokaznim pregledima nastoji utjecati na promjenu ovih statističkih podataka i povećanje odaziva žena na preventivne preglede.

Dan narcisa pokrenut je s ciljem da se utječe na podizanje svijesti žena ali i muškaraca, koji također obolijevaju od ove bolesti, o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te vođenju brige o vlastitom zdravlju. Upravo će na tome biti naglasak i na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji Dan narcisa koja će se na pulskoj tržnici održati u subotu 23. ožujka od 09.00 do 13.00 sati. Tradicionalno će uz članice kluba sudjelovati i dati podršku brojne osobe iz javnog i društvenog života Grada Pule i Istarske županije kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Ovim putem Klub žena Gea poziva građane koji se žele uključiti u akciju i pokloniti narcise da ih donesu u petak 22. ožujka u prostorije Kluba Gea u Puli, P. Nobile 1, od 09.00 do 19.00 sati.

Predsjednica je na kraju zahvalila svim uzvanicima na podršci koju pružaju Klubu svih ovih godina te svim donatorima koji su i ove godine izdvojili sredstva i cvijeće kako bi potpomogli rad Kluba!

Vidimo se na Danu narcisa 2019. u subotu 23. ožujka od 9.00 do 13.00 sati

na pulskoj tržnici!

Pridružite nam u dijeljenju cvijeća i promotivnog materijala kako bismo građanima ukazali na važnost prevencije i ranog otkrivanju raka dojke.

Pin It on Pinterest