Daus: Istra zaslužuje modernu prugu

ZAGREB – U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o željeznici sudjelovao je i IDS-ov zastupnik Emil Daus koji je kao i u prvom čitanju nastojao ukazati na velike probleme željeznice u Istri.

Istaknuo je kako planovi za željeznicu u Istri ne postoje u niti jednom strateškom dokumentu, a na što je upozorio i u prvom čitanju.

Podsjetio je da je Istra jedna od samo tri županije koje pune državni proračun više nego što ga prazne, odnosno regija koja je najveći pokretač razvoja u zemlji i kao takva zaslužuje kvalitetnu, modernu i rentabilnu prugu.

Smatra kako Istra zaslužuje takvu prugu i to ne da bi se njome hvalila, već da bi se prometom roba i putnika, kao i pružanjem usluga, stvarale nove vrijednosti i dodatno razvijalo gospodarstvo, a u Istri za to ima ogromnog potencijala i u teretnom i u putničkom prometu.

-U razvijenim, bogatim zemljama željeznica se stalno gradi i modernizira, a industrijske zone imaju posebne kolosijeke po kojima dolaze duge kompozicije vlakova, jeste li svjesni koje bogatstvo mi gubimo pred nosom? zapitao se Daus.

Skrenuo je pozornost na to da bi se modernizacijom pruge u Istri dogodio i jedan veliki pozitivan pomak u putničkom prometu, posebno u turističkim dolascima.

– Još jednom apeliramo da se u strateške dokumente koji se tiču željeznice te prometa i usluga na željeznici, čim prije uvrsti i željeznica u Istri, sa svojim prometnim krakovima prema Puli i prema luci Bršica, da se definira željeznička povezanost Istre s Rijekom, kao i iskoristi izravna povezanost sa Slovenijom i ostatkom Europe jer će u suprotnom biti jasno da ste stvarno digli ruke od moderne, kvalitetne i rentabilne željeznice u Istri, a time i od gospodarskog razvoja Hrvatske, kazao je Daus.


Pin It on Pinterest