Grad Pula sufinancira uređenje pročelja zgrada i izvan zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada

Izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove građevina na području grada Pule, izglasanim na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Pula će sufinancirati i uređenje pročelja posebno vrijednih povijesnih građevina s bogatim dekoracijama i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, a koje se nalaze na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima.

„Izgled pročelja stvara prve dojmove o gradu. Ona predstavljaju lice grada pa u najvećoj mogućoj mjeri želimo sudjelovati u njihovoj obnovi i očuvanju od devastacija i vandalizma. Novi model sufinanciranja obnove posebno vrijednih povijesnih građevina izvan zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, olakšat će i pospješiti sanaciju dotrajalih pročelja s bogatim dekoracijama i detaljima te doprinijeti sveukupnom dojmu uređenog grada. Ovakvi hvalevrijedni programi dodatno oplemenjuju povijesnu jezgru tritisućljetnog grada u procesu kojim će se, ne manje važno, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u građevinskom sektoru“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Također, ovim je izmjenama, u slučajevima kad su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena i mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Sufinanciranjem obnove nastoji se poboljšati stanje vrijednog graditeljskog fonda te sveukupne slike grada – kako njegovog strogog središta, tako i drugih vrijednih područja.

Pula je grad bogate povijesne i spomeničke baštine, čija stara jezgra obiluje vrijednim građevinama koje oblikuju sliku grada. Njihovo održavanje predstavlja obvezu suvlasnika, koji odluku o uređenju lakše donose kad je financiranje takvog zahvata potpomognuto sredstvima iz gradskog proračuna. Upravo iz tog razloga, Grad Pula je još prije gotovo deset godina pokrenuo projekt „Dolcevita“ kroz koji, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada. U sklopu projekta, suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan zone prioriteta, a dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade. Podsjetimo, građani imaju mogućnost i sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici dodatno uljepšao grad.

„Budući da obnova građevina iziskuje značajna sredstva, kod onih građevina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, svojim sugrađanima izlazimo u susret i kroz sufinanciranje obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to do sedam godina unaprijed. Uzmemo li u obzir sve raspoložive načine sufinanciranja, Grad može sudjelovati u obnovi pročelja s učešćem većim od 50 posto ukupne vrijednosti investicije uređenja građevine“, istaknuo je Miletić.

Projektom „Dolcevita“ do je sada sufinancirana obnova ukupno 57 građevina, od čega 36 na području kulturno-povijesne cjeline grada.

Pin It on Pinterest