Župan Flego u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Regionalna suradnja Istarske i Brodsko-posavske županije bila je glavna tema današnjeg sastanka dvaju župana, Valtera Flega i Danijela Marušića, u Slavonskom brodu.

“Danas smo razgovarali o cijelom nizu tema, pogotovo u kontekstu povezivanja „zelene“ i „plave“ transverzale i mogućnostima suradnje s Brodsko-posavskom županijom.  Pri vrhu naših prioriteta svakako je pitanje daljnjeg ruralnog razvoja Istre, odnosno nastavak projekata u pogledu daljnjeg razvoja infrastrukture, interneta, vodoopskrbe i vodozaštite i zadržavanja mladih u ruralnom prostoru, kao i još jačeg povezivanja sa drugim hrvatskim županijama na tom području. Budući da smo najturističkija županija, velik je broj ljudi iz Brodsko-posavske županije koji dolaze raditi u Istru, a naš je glavni cilj povezivanje ne samo poljoprivrede i ljudi, već posebno proizvoda iz obje županije“, izjavio je nakon sastanka župan Flego pohvalivši projekte u Brodsko-posavskoj županiji vezanih uz poljoprivredu i navodnjavanje. Istarski župan također je istaknuo kako za obje županije predstoji daljnji rad na privlačenju sredstava iz EU fondova i postojećih programa, ali i želju za stvaranje još  aktivnijih mjera i programa u zadržavanju mladih na ruralnom prostoru te osmišljavanju modernih industrija koje imaju veću dodanu vrijednost.

Na moguću buduću suradnju dvaju županija osvrnuo se i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. : „Kao županija puno toga možemo naučiti od Istarske županije te nam je zajednički cilj, kako na regionalnoj, tako i na europskoj razini gdje smo župan Flego i ja kolege u Odboru regija, povezivanje „zelene“ i plave“ Hrvatske“ kako bi mogli našim domaćim proizvodima opskrbljivati turističke kapacitete u Istri“, rekao je župan Marušić pohvalivši  rad istarskog župana u Odboru europskih regija, kao i manifestaciju „S klobasicom u Europu“ na kojoj su proteklog vikenda sudjelovali i proizvođači iz Brodsko-posavske županije. Manifestacije poput ove, rekao je brodsko-posavski župan, prilika su kako za prodaju vrhunskih proizvoda, tako i za razmjenu znanja i iskustava u proizvodnji te povezivanje proizvođača, istaknuvši istarski pršut kao primjer proizvoda čije je podrijetlo zaštićeno i na europskoj razini, a u čijoj proizvodnji može pomoći visoko rangirani sektor svinjogojstva u Brodsko-posavskoj županiji.

Oba župana izrazila su veliko zadovoljstvo održanim sastankom te najavili još jače povezivanje županija, poljoprivrednih udruga i proizvođača s obje strane.

Pin It on Pinterest