Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić: Ovo je udar na gospodarstvo Istre, da je Vlada radila svoj posao, građani ne bi platili ni lipe!

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego komentirali su današnju odluku Trgovačkog suda u Rijeci o odgodi odluke o stečaju za 3. maja kao i izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da predloženo restrukturiranje Uljanik Grupe Vlada RH ne može podržati.

“Trgovački sud u Rijeci danas je razumio važnost brodogradnje za Hrvatsku  i brodogradnji je dao  još jednu šansu. Žalosti me i ne mogu vjerovati da Vlada to nije učinila“, komentirao je istarski župan Valter Flego.

„Vlada odugovlači agoniju radnika i Uljanik podmuklo gura u stečaj. Nisu u stanju stati pred ljude i reći kakva im je sudbina, nego ih mrcvare, a istovremeno šalju poruku radnicima da traže novi posao. Da je prije 17 mjeseci, kada smo upozoravali na probleme u Uljaniku, premijer reagirao, tada jamstava ne bi došla na naplatu i tada restrukturiranje Uljanika porezne obveznike ne bi koštalo niti jedne lipe! “, kazao je gradonačelnik Miletić.

„Bilo je dovoljno vremena da se Uljaniku da šansa za restrukturiranjem kao i drugim hrvatskim brodogradilištima jer jedino Uljanik nikad nije bio restrukturiran. Govori se o 30 milijardi kuna, ali se ne govori da je od toga Uljaniku pripalo samo 12% tog iznosa. Preko 10 milijardi kuna otišlo je u Brodosplit i to tada nije bio problem, a kad se radi o Istri onda je to problem.

Pitam se bi li Vlada na jednak način postupila kada bi se ovo brodogradilište nalazilo u Zadru, Šibeniku ili nekom drugom gradu u kojem je HDZ na vlasti“, istaknuo je Miletić.

„S obzirom na značaj Uljanika za Istarsku županiju, ovo je definitivno udar HDZ-ove Vlade na gospodarstvo Istre kao jedine regije koja se oduprla pogubnom utjecaju HDZ-a u ovoj zemlji. Ovoj je zemlji potrebna industrijska proizvodnja, a brodogradnja je naša posljednja velika industrija  koje se niti jedna zemlja ne bi olako odrekla. Ako odguraju Uljanik u stečaj, ova će Vlada ostati zapamćena kao grobar industrije u Hrvatskoj!“,

Komentirajući uhićenja čelnik ljudi Uljanika, gradonačelnik je kazao kako treba odvojiti pravosudni proces od procesa restrukturiranja.  

„Prvi smo pozvali nadležne institucije da ispitaju je li bilo bilo kakvih malverzacija jer nam je u interesu lokalne zajednice da na vidjelo izađe cijela istina. Pravosudni proces ne bi trebao utjecati na odluku o budućnosti brodogradnje“, zaključio je Miletić. 

Pin It on Pinterest