Miletić u Otvorenom

Miletić: Uprava najodgovornija, ali ne može se amnestirati niti državu koja ima 25% udjela u Uljaniku.

ZAGREB – Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić sinoć je gostovao u emisiji HRT-a ‘Otvoreno’, koja je bila posvećena neizvjesnoj situaciji Uljanika. Uz Miletića, u emisiji su sudjelovali potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Anto Nobilo, radnik i član NO brodogradilišta Uljanik Samir Hadžić te novinar HRT-a Elvis Mileta.

Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako se ne može govoriti kao da su problemi Uljanika od jučer.

– Mi moramo uzeti kontekst vremena u obzir, što je bilo s narudžbama i brodovima 17 mjeseci unatrag kada je došla prva informacija da Uljanik grupa ulazi u fazu insolventnosti i da neće moći podmirivati svoje obveze, istaknuo je dodavši kako je najveća odgovornost za to na Upravi koja je vodila tvrtku. Odbacio je tvrdnje voditelja da je IDS gospodar Istre već 20 godina.

– Možda se tako političke stranke ponašaju drugdje ali u Istri ne. Lokalna i regionalna samouprava u brodogradilištu ima oko 0,5% dionica u udjelu vlasništva. Mi niti možemo postaviti Nadzorni odbor niti smo postavili Upravu. Ti ljudi nikad nisu bili članovi IDS-a, istaknuo je dodavši da je Uprava najodgovornija ali da se ne može amnestirati niti državu koja ima 25% udjela u Uljaniku.

– Država je 17 mjeseci unatrag znala što se događa u Uljaniku i da dolaze problemi, a onda se čudimo što se događa danas, rekao je.

Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić odgovorio je da „nema pojma što je država napravila.“

Miletić mu je odgovorio da su prije 17 mjeseci upozorili tadašnju ministricu Dalić da dolaze problemi. Tolušića je upitao zašto se toliko čekalo, zašto se odobrio rescue aid od 96 milijuna eura za kojeg se znalo da može trajati 6 mjeseci, zašto su inscenirali štrajk a plaću isplatili na način na koji se mogla isplatiti i bez štrajka.

Radnik i član NO brodogradilišta Uljanik Samir Hadžić kaže da u Uljaniku na dokovima imaju dva broda koji su u završnoj fazi gradnje – jaružalo belgijske kompanije Jan de Nul i luksuzni polarni istraživački kruzer Scenic eclipse te brod za kuvajtskog naručitelja koji je u početnoj fazi.

– S Jan de Nulom se puno puta razgovaralo prije ovih rokova, to su rokovi koje je on zadnje dao. Računica je vrlo jednostavna, nema tu ljubavi. Najjeftinije je brod završiti u Uljaniku – ne morate ga otkačiti, ne morate ga vući. Jedine luke u kojima se taj brod može završiti su Dubai i Singapur. Dok ga dovuče do tamo i postavi infrastrukturu proći će godina i pol. U Uljaniku ga može završiti za 6 mjeseci s financiranjem koje je ministar Tolušić spomenuo, ustvrdio je. Kaže da ga Jan de Nul ne želi završiti u Uljaniku zato što vlada do 12. ožujka nije riješila ništa u Uljaniku. Ne žele ga završiti u Hrvatskoj, a ne u Uljaniku, dodao je.

Odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave Uljanik grupe Anto Nobilo ustvrdio je kako kazneni postupak neće riješiti problem brodogradilišta Uljanik. Kaže da milijarda i dvjesto milijuna kuna o kojima svi govore – ne postoji.                          

Pin It on Pinterest