Flego i Miletić s predstavnicima banaka na temu pomoći radnicima Uljanika po pitanju otplate kredita

Na inicijativu istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, održan sastanak s predstavnicima svih banaka koje djeluju na području Istre kako bi se razgovaralo o nekoliko aktualnih tema. Glavna je tema, kazao je župan Flego, situacija u Uljaniku te na koji je način moguće pomoći radnicima koji već sedam mjeseci ne primaju plaće. Župan i gradonačelnik su, stoga, pozvali, banke da radnicima Uljanika koji imaju kredite izađu u susret te da im mjerama poput reprogramiranja kredita olakšaju otplatu istih. Sve banke su spremne pomoći, iskazale su socijalnu osviještenost i fleksibilnost te su naglasile kako svakome klijentu radniku Uljanika pristupaju individualno. Banke su ovom prilikom uputile poziv radnicima Uljanika da im se obrate, ako do sada već nisu, kako bi im se pomoglo oko pitanja otplate kredita.

Župan se osvrnuo i na Javni poziv bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u Program kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Istarska županija 2019.“, kojeg je Županija raspisala 22. ožujka i otvoren je do 05. travnja. Cilj programa je osiguranje kredita za poduzetnike uz nižu kamatnu stopu, a u čije sufinanciranje sudjeluje i Istarska županija s 1%.

„Na taj način Županija nastavlja s pomaganjem i poticanjem daljnjeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva, a financijskim poticajima sustavno se stvara povoljno poduzetničko okruženja i time doprinosi rastu i razvoju kako postojećih, tako i otvaranju novih poslovnih subjekata te novih radnih mjesta, kao i razvoju cjelokupnog gospodarstva u Istri“, izjavio je župan Flego.

Kreditni potencijal programa iznosi 60 milijuna kuna, a osiguravaju ga poslovne banke i HBOR. Program obuhvaća dvije mjere: Krediti za malo i srednje poduzetništvo (za nove investicije i trajna obrtna sredstva) , te Krediti za mlade poduzetnike i žene poduzetnice.

Nakon provedenog odabira banke/banaka, definirat će se konačni uvjeti Programa, sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji s bankom/bankama i HBOR-om, objaviti poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu poduzetničkih kredita i imenovati Povjerenstvo za provedbu Programa sa zadaćom zaprimanja zahtjeva i donošenja mišljenja o zahtjevima.

Također, župan Flego je podsjetio i na Poziv bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u Program osiguravanja povoljnijih uvjeta kreditiranja za rješavanje stambenih potreba radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija „ISTRAMEDIC 2019“.

Povoljniji uvjeti osigurat će se na dva načina ovisno o tome da li je struka zdravstvenih radnika naznačena kao deficitarna ili ne. Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom ovog programa radi osiguravanja nesmetanog rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija, te će imati pravo na subvenciju dijela kamate stambenog kredita, dok će ostali zdravstveni radnici imati pristup povoljnijim uvjetima kreditiranja.

Pin It on Pinterest