Konferencija „Važnost javnih politika Europske unije za razvoj civilnoga društva i info dan #Ovajputglasam.eu“

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskojorganiziraju događaj „Važnost javnih politika Europske unije za razvoj civilnoga društva i info dan #Ovajputglasam.eu“ kako bi svim zainteresiranima približili temu javnih politika, informirali OCDe, studente i ostale zainteresirane o procesima i načinima donošenja javnih politika u Europskoj uniji, te kako bi kroz predavanja i panel razgovor osvijestili koliko je i zašto je važno stvarati uvjete za razvoj civilnoga društva, kao jednog od osnovnih temelja za razvoj zajednica i društva općenito.

Događaj je namijenjen predstavnicima organizacija civilnoga društva, jedinicama lokalne samouprave, učenicima srednjih škola i studentima te ostalim zainteresiranima, a održati će se u velikoj dvorani Kina Valli (Giardini 1, Pula) u petak 5. travnja 2019. godine početkom u 9.00 sati.

Osim što će svim zainteresiranima biti približen pojam javnih politika, stručnjaci u tom području govoriti će i o važnostima javnih politika koje omogućuju razvoj civilnog društva, biti će predstavljene i Europske politike važne za razvoj civilnog društva. 

Održati će se i panel razgovor o ulogama javnih politika u razvoju lokalnih zajednica sa posebnim naglaskom na razvoj civilnoga društva, kao važnog  čimbenika razvoja lokalnih zajednica, te kroz razgovor pokušati odgovoriti jesu li Europske politike za razvoj civilnoga društva jasne. 

U sklopu konferencije održati će se i Info dan Europski izbori 2019. kako bi se potaklo građane da izađu na izbore i glasaju, jer time sudjeluju u kreiranju Europe u kojoj žele živjeti. Europa pripada svima nama, a glasovanje u europskim izborima prvi je korak kojim doprinosimo europskoj demokraciji.

Nakon jutarnjeg programa slijediti će radionica o kreiranju javnih politika, koju će održati dr.sc. Anka Kekez Koštro sa Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu. 

Predviđeni program:

08:30 – 09:00 Prijave

09:00 – 09:10 Pozdravni govor: Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule-Pola

09:10 – 10:00 Uvodna predavanja

–          Što su javne politikedr.sc. Anka Kekez Koštro, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

–          Europske politike važne za razvoj civilnoga društva Europe, Mario Munta, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu 

–          Info Europski izbori 2019.: Tomislav Korman, Odnosi s javnošću, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

10:00 – 10:30 Primjeri dobrih praksi: Uloga organizacija civilnoga društva u kreiranju javnih politikaC

10:45 – 12:30 Panel razgovor:  “Uloga javnih politika EU u razvoju lokalnih zajednica – poseban naglasak na razvoj civilnoga društva, kao važnog čimbenika razvoja lokalnih zajednica”

Sudionici:

–          dr.sc. Anka Kekez Koštro,   Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

–          Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva

–          Mario Munta, asistent/predavač na kolegijima Javne politike i javne politike EU, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu 

–          izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, Fakultet za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” Pula

–          Tomislav Korman, Odnosi s javnošću, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

13:00 – 16:00 Radionica: Kreiranje javnih politika, dr.sc. Anka Kekez Koštro, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

Mjesto održavanja radionice: Centar za EU i međunarodnu suradnju, Riva 8, Pula – zgrada „Admiraliteta“.

Pin It on Pinterest