Najavljen 17. Festival znanosti na temu boje „BOJE“

17. Festival znanostiotvorit će se u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine s početkom u 11:00 sati, u Zajednici tehničke kulture, a trajat će do 13. travnja. Tim je povodom danas održana konferencija za novinare, u sjedištu Istarske županije, u Puli, a Festival su najavili zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos  te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.
Tema, koju Festival svake godine zadaje i koja ima filozofsku misao te koja se može znanstveno opisati ove je godine „BOJA“. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.
Anton Pletokos, uvodno je naglasio kao je Festival znanosti manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

„Znanost, tehnologija, istraživanja i inovacije imaju velik značaj i nezaobilazne su za ekonomski rast i razvoj te poslovnu konkurentnost na globaliziranom tržištu. Ulaganja u istraživanje i razvoj potiču gospodarski rast, što u svome radu prepoznaje i potiče i Istarska županija. Upravo zato od samih početaka podupiremo Festival kako bi se znanost približila široj javnosti, a posebice djeci i mladima. U današnjim vremenima, našu djecu treba usmjeravati na ona zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, kao i na zanimanja budućnosti koja će im omogućiti da sutra budu konkurenti“, istaknula je zamjenica župana Ćakić Kuhar.

Festival želi nizom atraktivnih sadržaja na odabranu temu, kao što su javna popularna predavanja, radionice za osnovne i srednje škole, izložbe i predstave prikazati znanost na popularan, veseo i svima razumljiv način.
Zamjenica pulskog gradonačelnika Puh Belci naglasila je: „Veliko nam je zadovoljstvo što je Grada Pula suorganizator ove značajne manifestacije i sigurna sam da će Festival biti još jedna platforma na kojoj će djeca, učenici, ali i studenti pronaći nešto za sebe. Ulaganje u znanje investicija je koja će se višestruko vratiti, stoga ubuduće trebamo još snažnije biti usmjereni na ulaganje u mlade i obrazovanje.“

Od 2012. godine organizator je Festival znanosti u Puli a pored  Zajednica tehničke kulture u Festival su se uključile ustanove: Dječji vrtić Mali svijet, Dječji vrtić Medulin, Osnovna škola Monte Zaro Pula, Osnovna škola Tone Peruško Pula, Osnovna škola Šijana Pula, Osnovna škola Vidikovac Pula, Osnovna škola-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, Gimnazija Pula, Medicinska škola Pula, Tehnička škola Pula, Strukovna škola Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,  Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Zajednica tehničke kulture Pula, Astronomsko društvo „Istra“ Pula, Ustanova centar za istraživanje materijala Istarske županije Metris Pula.
Istarska županija i Grad Pula pokrovitelji su Festivala.  

Pin It on Pinterest