Održana konferencija „Važnost javnih politika Europske unije za razvoj civilnoga društva i info dan #Ovajputglasam.eu“

U velikoj dvorani Kina Valli u Puli danas je održana konferencija Važnost javnih politika Europske unije za razvoj civilnoga društva i info dan #Ovajputglasam.eu“, koju je srdačnim pozdravnim govorom otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, a brojnim sudionicima konferencije dobrodošlicu je poželjela i upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, Helga Može Glavan.

Konferencija u organizaciji Europe Direct Informacijskog centra (EDIC) Pula-Pola, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva te Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj svim zainteresiranima približila je temu javnih politika, a kroz predavanja i panel razgovor ukazano je koliko i zašto je važno stvarati uvjete za razvoj civilnoga društva, kao jednog od osnovnih temelja za razvoj zajednica i društva općenito.

Predstavnici organizacija civilnih društva, učenici pulskih srednjih škola, njihovi profesori te pulski studenti i njihovi profesori, u velikom su broju i sa zanimanjem pratili konferenciju, gdje im je u uvodnom predavanju dr.sc. Anka Kekez Koštro, s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu približila pojam javnih politika, a Mario Munta, također s zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti predstavio Europske politike važne za razvoj civilnog društva.  

Tomislav Korman, iz Odnosa s javnošću, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj predstavio je sudionicima konferencije #Ovajputglasam kampanju povodom predstojećih europskih parlamentarnih izbora koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja. Sudionici su se na događanju mogli informirati o Europskom parlamentu, izborima, procedurama i važnosti izlaska na izbore. 

Nakon uvodnih predavanja predstavnici organizacija civilnih društva, među kojima su predstavnik Udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Vjeran Piršić predsjednik Udruge Eko Kvarner i Ana Žufić predsjednica Savjeta mladih općine Medulin predstavili su svoje primjere dobrih praksi, a Anka Kekez Koštro sudionicima je predstavila Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u RH te ulogu organizacija civilnoga društva u kreiranju javnih politika.

Konferencija se nastavila panel razgovorom o ulogama javnih politika Europske unije u razvoju lokalnih zajednica sa posebnim naglaskom na razvoj civilnoga društva, kao važnog  čimbenika razvoja lokalnih zajednica. U panel razgovoru sudjelovali sudr.sc. Anka Kekez Koštro i Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, s Fakulteta za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” Pula, te Tomislav Korman, iz Odnosa s javnošću, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Panelisti su kroz brojne primjere i konstruktivan razgovor ukazali na utjecaj i važnost Europskih politika na razvoj civilnoga društva kao jednog od osnovnih temelja za razvoj zajednica i društva općenito te da je civilni sektor prepoznat od strane Europske unije kao jedan od stupova društva, stoga su sve češća nastojanja da ga se uključi u proces kreiranja politika.

Konferencija se nakon jutarnjeg programa nastavila dobro posjećenom radionicom o kreiranju javnih politika, koju je održala dr.sc. Anka Kekez Koštro s Fakulteta političkih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu u prostorima Centra za EU i međunarodnu suradnju u Puli.

Pin It on Pinterest