Festival znanosti 2019. i u Medulinu

Naredna će se dva dana, utorak 9.4. i srijedu 10.4.2019. godine prostor Multimedijalnog centra Općine Medulin pretvoriti u pravi mali znanstveni laboratorij te će se upravo u tom prostoru Općine Medulin održati zanimljive i interaktivne radionice namijenjene djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U sklopu ovogodišnjeg „Festivala znanosti“ koji je posvećen temi boje, program za djecu i učenike s područja općine Medulin organizira Dječji vrtić Medulin, u suradnji s Gimnazijom Pula. Od 9 ujutro do 14 sati oba će dana učenici i profesori Gimnazije Pula za mališane iz vrtića s područja općine te učenike medulinske osnovne škole provoditi radionice i eksperimente iz fizike i kemije na temu „Boje i poticanje kreativnog izričaja kod djece“. Radionice će se odvijati na 5 stanica, na kojima će demonstratori – učenici Gimnazije Pula vrtićkoj i školskoj djeci u polusatnom programu za svaku grupu demonstrirati pokuse i pomoći im pri samostalnom eksperimentiranju. Radionice će nadzirati prof. fizike Igor Macuka.

Djeca će se moći upoznati sa sljedećim temama: Vulkan (kemija), Kako „vidimo“ u mraku i kako vidimo skrivene predmete?, Što sve magneti mogu?, Čarobna obojana tekućina i Svijet boja (mikroskop, laser, bojanje zvukom), a najavljen je posjet 9 vrtićkih grupa i 8 razreda Osnovne škole dr. Mate Demarina iz Medulina.

U petak 12.4.2019. također u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin s početkom u 17 sati, održati će se gostujuće predavanje prof. dr. sc. Miroslava Huzjaka, koji dolazi sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, namijenjeno stručnim djelatnicima, odgojiteljima, učiteljima, profesorima, pedagozima koji rade u vrtićima i osnovnoj školi u općini Medulin. Predavanje pod nazivom „Šareni pogled – teorija boja i razvoj dječjeg likovnog stvaralaštva“, predstaviti će sudionicima metode i alate za razvoj i poticanje kreativnosti djece.

Općina Medulin financijski i logistički podržava projekt te ovdje prenosimo poruku Organizacijskog odbora Festivala znanosti 2019., koji se održava 17. godinu po redu:

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže poznati stih Huseina Hasanefendića. A ako na to malo crvene dodate i malo bijele, podložite crnom trakicom s još nešto slova – dobili ste znak pod kojim već sedamnaestu godinu u Hrvatskoj živi Festival znanosti. Sedamnaest mu je godina tek, ali približava se punoljetnosti i zasjat će u svim bojama – jer su upravo „boje“ njegova ovogodišnja tema. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih. U 2019. godini slavimo 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Navršava se 150. godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa 2019. godina proglašena međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata. Izaberite svoje omiljene boje u šarenilu programa Festivala znanosti!

Pin It on Pinterest