Temom „Boja“ otvoren 17. Festival znanosti

Danas je u Zajednici tehničke kulture otvoren 17. Festival znanosti koji se u Puli obilježava sedmu godinu zaredom. Svečanom otvorenju prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos  te zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

„Drago mi je vidjeti učenike, studente i sve prisutne koji će u ove dane Festivala znanosti pronaći program za sebe i i proširiti svoje znanje.“ rekla je Puh Belci , te naglasila kako joj je zadovoljstvo da se ovako jedan zanimljiv i znanjem bogat festival odžava u gradu.
Tema, koju Festival svake godine zadaje i koja ima filozofsku misao te koja se može znanstveno opisati ove je godine „BOJA“. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih.
Anton Pletokos, pozdravio je prisutne te naglasio kako je Festival znanosti manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Festival želi nizom atraktivnih sadržaja na odabranu temu, kao što su javna popularna predavanja, radionice za osnovne i srednje škole, izložbe i predstave prikazati znanost na popularan, veseo i svima razumljiv način.
Nakon otvorenja Festivala, gosp. Antonio Šiber održao je  predavanje „Koje ti boje trebaju da obojiš svijet?“
Antonio Šiber, hrvatski je teorijski fizičar, pisac i društveni kritičar. Bavi se i računalnom grafikom, fotografijom, akvarelom pisanjem pjesama i stripova te glazbom.

Već tradicionalno bogatom festivalskom programu pridružiti će se Zajednica tehničke kulture Pula s polaznicima Centra za tehničke aktivnosti „Veruda“ te široj javnosti, a posebno mlađoj populaciji od ponedjeljka, 8., 10. i 11.04. 2019.g. od 17,00 – 18,30 h prezentirati radionice, izrađene plakate i uratke zanimljivog sadržaja na temu “Boje”.  Festival znanosti traje od danas do 13. travnja, a pokrovitelji su Istarska županija i Grad Pula.

Pin It on Pinterest