Župan Flego: Budući proračun Europske unije mora odražavati naše ciljeve

Istarski župan Valter Flego sudjeluje danas i sutra, u Bruxellesu, na 134. Plenarnom zasjedanju Odbora regija. Današnju sjednicu su obilježile dvije značajne rasprave, točnije ona o provođenju strukturnih reformi u Kohezijskoj politici te ona o budućem europskom proračunu koji odgovara našim ambicijama.

Nakon uvodnih izlaganja izvjestitelja Roba Jonkmana iz Nizozemske i predsjednice Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta Iskre Mihaylove, župan Flego se osvrnuo na nužnost strukturnih reformi u Kohezijskoj politici, naglasivši kako je potrebno učinkovitije i brže ugovaranje novaca iz EU fondova.

„U dosadašnjem razdoblju pokazalo se kako su EU fondovi prekomplicirani, prebirokratizirani i često, zbog centraliziranog upravljanja države, ne zadovoljavaju konkretne potrebe regija. Upravo iz tog razloga, protivan sam da samo države kandidiraju i ugovaraju projekte na kohezijske programe. Dakle, Kohezijska politika mora biti dostupna i regijama, a ne samo državama“, poručio je župan Flego napominjući kako govori iz iskustva Istre, regije koja se po svim makroekonomskim pokazateljima izdvaja, odnosno iskače iz hrvatskog prosjeka.

„Istarska županija ima BDP koji je 26 % iznad hrvatskog prosjeka; 2,9 % veći BDP u odnosu na pretkriznu 2008. godinu što je najveći skok od svih županija u RH, uključujući i Grad Zagreb; najnižu stopu nezaposlenosti i najveći rast zaposlenosti itd. Ali imamo i puno novih projekata koje želimo kandidirati u nadolazećem razdoblju. Svoje regionalne potrebe želimo  direktno aplicirati na Kohezijsku politiku. Istra, kao i ostale iznadprosječne regije u drugim državama članicama, ne smije biti ograničena nacionalnim strategijama, koje bi mogle biti ne samo irelevantne, nego čak i u suprotnosti s našim regionalnim potrebama. Kohezijska politika, stoga, u budućem razdoblju mora prepoznati regije i njihove ciljeve, a ne samo one nacionalne“, nastavio je župan i dodao kako, ukoliko bi se i u budućem proračunskom razdoblju Kohezijska politika vezala samo na nacionalne strategije, postoji opasnost da regije izgube svoj razvojni put. Zadaća je Kohezijske politike, drži Flego, upravo suprotno – jačanje svih regija. Osim toga, jednako je važno decentralizirati pristup upravljanja EU fondovima u Hrvatskoj, stoga je župan Flego svojim izlaganjem uputio poruku i Europskoj  komisiji, Europskom parlamentu, ali i vladama svih država članica kako se bi se ispravile pogreške iz ovog financijskog razdoblja i kako se one ne bi ponavljale ubuduće.

Druga tema odnosila se na budući proračun Unije, na što se uvodno osvrnuo izvjestitelj i predsjednik Odbora za financije Europskog parlamenta Jean Arthuis, a potom i župan Flego.

„Kakav treba biti budući proračun Unije da bi odgovarao našim ambicijama? Da bi na to mogli odgovoriti prvo trebamo definirati naše ciljeve. Cilj treba biti da EU i sve njezine države budu mjesto ugodnog i sigurnog života i rada u rastućoj državnoj ekonomiji. Zato budući proračun mora pratiti sljedeće prioritete: suvremeno obrazovanje usklađeno s potrebama tržišta rada; daljnju borbu protiv klimatskih promjena uz rast proizvodnje zdrave hrane; borbu za suzbijanje siromaštva; najbolju zdravstvenu zaštitu dostupnu svakom čovjeku, kao i stvaranje novih radnih mjesta temeljenih na digitalizaciji uz snažno ulaganje u istraživanje i razvoj“, istaknuo je Flego zaključivši kako navedene ciljeve treba odražavati i budući proračun Europske unije, za razdoblje od 2021.-2027.

Pin It on Pinterest