Flego: Hrvatska može profitirati od proširenja Unije

Amsterdamska koalicija predstavila dio programa o proširenju Unije i eurozone

RIJEKA – U prepunim prostorijama Doma Češke besede u Rijeci, jučer je Amsterdamska koalicija nastavila svoju programsku turneju „Pravac budućnost“ te predstavila treće i četvrto poglavlje programa za Europski parlament, koja su nazvana „Tolerantna Hrvatska u slobodnoj Europi“ i „Prema Eurozoni i proširenju“.

Na skupu su se prisutnima obratili kandidati s liste Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak (HSS), Tea Mičić Badurina (PGS), Diana Topčić – Rosenberg (GLAS), Silvano Hrelja (HSU) te nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego (IDS).

Nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego istaknuo je da zaštita prava, bez obzira govorimo li o građanskim, ljudskim, potrošačkim, radničkim ili socijalnim pravima, kao i vanjska politika imaju itekako utjecaj na život svih nas. Govoreći o važnosti politike proširenja Europske unije, Flego je naglasio da je „u interesu Hrvatske da svojim susjedima pomognemo na putu prema reformiranim, modernim državama kako bismo na vlastitim granicama imali stabilnost i mir.“

– Pred susjednim zemljama ima još puno reformi i napora, ne krijemo to. Ali činjenica je da što te reforme budu uspješnije, to će Hrvatska više profitirati od proširenja Unije. Moramo biti svjesni da imati zdravo i politički stabilno okruženje znači više radna mjesta, trgovine i proizvodnje za Hrvatsku, kazao je Flego zaključivši da je ujedinjena Europa jamstvo mira, a politička stabilnost preduvjet svakog razvoja.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kazala je da lista Amsterdamske koalicije njeguje vrijednosti koje predstavljaju Europu – mir i stabilnost, blagostanje i napredak, poštivanje ljudskih prava i sloboda, obrazovanje – za to se borimo!”

– U Amsterdamskoj koaliciji nismo odustali od vrijednosti boljeg života, vjerujemo da se možemo istrgnuti iz okova korupcije i nesposobnosti. Nikome nećemo dozvoliti da Hrvatsku pretvori u narodnjački klub, želimo biti lice napredne Hrvatske, a to i jesmo,” poručila je Anka Mrak Taritaš. Istaknula je i da je Hrvatska dobila priliku postati dio ujedinjene i uspješne EU, ali da integracija nije završena, jer nam predstoji ulaz u schengenski prostor i eurozonu.  Dodala je i kako 90 posto našeg stanovništva štedi u eurima, da je ulazak u sustav eura prednost, važan za nestanak valutnog i drugih rizika. Stoga, zaključila je, naši predstavnici neće pristati na ideju koja bi dovela Schengen u pitanje. Cilj nam je što inkluzivniji i snažniji Schengen.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak govorio je o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Unije. Ustvrdio je kako NATO ima puno posla izvan EU te da u koaliciji smatraju da bi Europa trebala više poraditi na obrambenoj i sigurnosnoj politici. “Migranti vide EU kao mjesto gdje se živi dobro, no to nosi i neke probleme, na granici sa Slovenijom povučena je žilet žica, a to se ne bi smjelo događati”, rekao je Beljak.

Potpredsjednica PGS-a Tea Mičić Badurina govorila je o ljudskim i građanskim pravima te slobodama, dok se Diana Topčić – Rosenberg osvrnula na pitanje djece i obitelji kao važan dio uspješnog društva, a predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je naglasio važnost potrošačkih, radničkih i socijalnih prava na razini Europske unije.


Pin It on Pinterest