Istarske tvrtke informirale HGK o problematici zapošljavanja

Prisutan nedostatak radne snage u svim djelatnostima

U cilju razmjene mišljenja, prijedloga i inicijativa u vezi s radnom politikom i zapošljavanjem, a posebice problematikom nedostatka kvalitetne radne snage, predstavnici Hrvatske gospodarske komore posjetili su protekli tjedan nekoliko istarskih tvrtki.

Predstavnici istarskih tvrtki Banko transport d.o.o. Tinjan; Vladimir Gortan d.d. Pazin, S.I.C d.o.o. Višnjan i Valamar Riviera d.d. Poreč u razgovoru s predstavnicima HGK iznijeli su konkretne probleme i ograničenja s kojima se suočavaju, a koji su povezani s nedostatkom radnika, uvozom stranih radnika, sezonskim radom, zapošljavanjem osoba s invaliditetom, povezivanjem tržišta rada s obrazovnim sustavom te dualnim obrazovanjem. Također, bilo je riječi i o poreznim davanjima te provedbi aktivnih mjera politike zapošljavanja.

Savjetniku za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorku Vidoviću, voditelju Odjela za obrazovanje HGK Boži Pavičinu i direktoru HGK – Županijske komore Pula Damiru Sirotiću, predstavnici gospodarstvenika iznijeli su konkretne prijedloge kako HGK može najbolje artikulirati interese tvrtki, posebice pred nadležnim tijelima vlasti, kao i u okviru sudjelovanja HGK u radnim skupinama za izradu propisa.

Nedostatak kvalificirane radne snage prisutan je u svim djelatnostima u Istarskoj županiji. Poslodavci se pokušavaju prilagoditi, no mnogi od njih ne mogu planirati dugoročne projekte iako su podigli plaće, nude mogućnost stabilnog radnog odnosa, te u pojedinim djelatnostima i smještaj za sezonske radnike i organiziranu prehranu.

Pin It on Pinterest