Grad Pula jedan od digitalno najnaprednijih gradova u Hrvatskoj

Prema podacima prve velike studije o stanju digitaliziranosti usluga i komunikacije gradskih uprava s građanima, koju je provela konzultantska tvrtka Apsolon, a koja je danas objavljena u sklopu projekta Najbolji grad portalawww.gradonacelnik.hri Jutarnjeg lista, među 20 najvećih hrvatskih gradova Pula je, uz Rijeku, prepoznata kao grad šampion digitalizacije.

Kako je metodologija po kojoj bi trebalo rangirati gradove kad je u pitanju digitalna spremnost tek u začecima, tako se i priča te analize razvoja „smart–city“ koncepta u Hrvatskoj još uvijek baziraju na pojedinačnim primjerima i projektima pri čemu su istaknuta upravo višegodišnja pozitivna iskustva Pule.

Pula je tako u kategoriji srednjih gradova (od 50.000 do 100.000 stanovnika) proglašena digitalno najnaprednijim gradom koji sustavno i na vrlo pregledan način građanima prezentira svoje usluge i dostupne podatke te podiže standarde u odnosu na transparentnost i interakciju s građanima.

Također, Pula je istaknuta kao pozitivan primjer i kad je riječ o dostupnosti gradskih podataka s jasno naznačenim otvorenim setovima podataka na svojim Internet stranicama te kao grad koji ima razvijen sustav za interaktivno digitalno provođenje javnog savjetovanja i mogućnost on-line participacije građana prilikom izrade proračuna.

Razvoj digitalnih usluga za građane u mnogim je hrvatskim gradovima još u začecima, što najbolje ilustrira podatak iz istraživanja prema kojem je od ukupno 1.555 promatranih administrativnih postupaka koji su u bilo kojoj formi dostupni na internetu, njih svega 58 odnosno 3,7 posto u potpunosti i provedivo online putem, dok svi ostali zahtijevaju neku formu fizičke isporuke dokumentacije. U skupini srednjih gradova prednjači Pula sa 127 djelomično ili potpuno digitaliziranih postupaka.

Što se pak društvenih mreža tiče, analiza je pokazala kako gradske uprave s građanima naviše komuniciraju putem Facebooka, na drugom mjestu je Twitter nakon kojeg slijede Instagram i YouTube. I u ovom području Grad Pula je u kategoriji srednjih gradova prepoznat kao najaktivniji grad.

„Pula je još prije više od 10 godina bila prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo elektroničko poslovanje u svakodnevni rad uprave te smo prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo elektronički upis djece u dječje vrtiće. Svoje račune za vodu, plin, komunalnu naknadu, pričuvu, vrtiće, otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća građani mogu plaćati putem e-Računa, pri čemu mogu uštedjeti i do 70 posto sredstava. Uslugom e-Predmet građani u svakom trenutku mogu provjeriti u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta, a tu su i e-Konzultacije, e-Proračun te čitav niz aplikacija kojima komuniciramo s građanima, informiramo ih te ubrzavamo i olakšavamo realizaciju brojnih predmeta za naše građane“, ističe gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Istraživanje su proveli stručnjaci konzultantske tvrtke Apsolon,  specijalizirane i za unaprjeđenje digitalnog poslovanja, a sama studija dala je elementarni uvid u stanje digitaliziranosti usluga među hrvatskim gradovima. Gradovi su u studiji podijeljeni u tri kategorije – veliki, srednji te manji gradovi, a indeks digitalne spremnosti postavljen je temeljem pet kriterija – dostupnosti kvalitete e-usluga, dostupnosti servisnih informacija na stranicama grada i razvijenosti objedinjenih servisa za plaćanje u gradu, potom dostupnosti gradskih podataka, participaciji građana u odlučivanju te komunikacijskim kanalima između gradske uprave i građana, odnosno dostupnosti podataka i vremenu u kojem se građanima odgovara na pitanja.

Više o rezultatima analize možete pronaći na portalima www.gradonacelnik.hrhttps://novac.jutarnji.hr/

Link: http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/rijeka-i-pula-sampioni-digitalizacije-me%C4%91u-hrvatskim-gradovima

Pin It on Pinterest