Amsterdamska koalicija nastavila programsku turneju u Osijeku

OSIJEK, 4. svibnja –Amsterdamska koalicija nastavila je programsku turneju pod nazivom „Pravac budućnost!“ te u Osijeku predstavila još dva poglavlja programa za izbore za Europski parlament, i to”Kreativna, obrazovana i mobilna Hrvatska” te“Suvremena poljoprivreda u zelenoj Europi”. Na skupu su se prisutnima obratili kandidati s liste Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak (HSS), Marina Gradišer (Demokrati), Damir Jurić (nezavisni), te nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego (IDS).

„Slavonija nam je svima posebno važno mjesto. I to ne govorim zbog neke jeftine sentimentalnosti koja se u vezi Slavonije često čuje. Hrvatska je, nažalost, talac nesposobnih i korumpiranih koji ju vode i to se posebno vidi i osjeća u Slavoniji.“ – rekla je Anka Mrak-Taritaš predsjednica GLAS-a i 12. listi Amsterdamske koalicije. U svom govoru Anka Mrak-Taritaš osvrnula se i na izjavu HDZ-ovog Karla Resslera o tome kako se promjene koje HDZ donosi posebice vide u Slavoniji.

„To je, što je najgore, istina, ali ta istina je tragična. Ako se šteta koju je HDZ napravio našoj zemlji negdje vidi, onda je to ovdje. Gospodarski i demografski slom, pustošenje i nazadovanje, loše politike i još lošiji provoditelji tih politika ovdje su duboko zaorali na svakom koraku“- zaključila je Mrak –Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljakje svoje obraćanje posvetio lošem stanju hrvatske poljoprivrene i prehrambene proizvodnje rekavši kako Hrvatska ima sve pretpostavke za proizvodnju zdrave, ekološke hrane ne samo za sebe, već i za dobar dio Europe, naročito one bogate.  „Vlada, državne institucije moraju stvoriti okvire i pretpostavke da se poljoprivredno zemljište podijeli onima koji će ga stvarno obrađivati i proizvoditi hranu. Poticaji se moraju davati za proizvodnju, odnosno, za proizvedenu hranu, a ne za zemljište “ – poručio je Beljak. Kazao je kako se nekad za Slavoniju govorilo da je žitnica Europe, a danas Slavonija može i mora biti europski proizvodni centar zdrave hrane.

„S ponosom mogu reći da smo u Istri uspjeli stvoriti brend kojeg iz dana u dan dodatno jačamo. Zato me žalosti kad zbog promašenih HDZ-ovih politika, u Slavoniji nisu iskorištene sve prilike, a govorimo o regiji koja je poznata i izvan naših granica po dobroj zemlji i marljivim ljudima“ – rekao Valter Flego, istarski župan, prvi na listi Amsterdamske koalicije.

Kazao je kako to pokazuje svu apsurdnost našeg sustava jer  te da je nakon 30 godina istrošenog i nefunkcionalnog modela upravljanja našom zemljom, došlo vrijeme je da iz temelja promijenimo Hrvatsku.  „Vrijeme je da se okrenemo budućnosti. Da našom zemljom raspolažemo na pametniji način i da mladima ponudimo perspektive i uvjete kao i u ostalim zemljama EU-a“ – zaključio je Flego.

Pin It on Pinterest