U Puli obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

U Titovom parku u Puli tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre obilježen je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić uz prisustvo župana Istarske županije Valtera Flega položio je vijence  na komemorativni Spomenik.

“Europski tjedan i Dan Europe prilika je da se podsjetimo temeljnih europskih vrijednosti:  poštivanje prava čovjeka i građanina, uvažavanje kulturne i jezične raznolikosti, suradnja na svim područjima između država članica Europske unije.

Stvaranje nove političke suradnje ima za cilj neponavljanje ratnih strahota koje su ostavile snažne ožiljke u prošlosti,  te u podizanju ravnomjernog standarda života građana u svim dijelovima Europske unije” istaknuo je pročelnik Aleksandar Matić.

Vijence su položili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i Istarske županije, predstavnici MUP-a, Ureda državne uprave Istarske županije, Društva Josip Broz Tito Pula, nacionalnih manjina te ostalih institucija i političkih stranaka.

Dan Europe obilježava se od 1950. godine kada je ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelikkoji će kasnije postati poznat pod nazivom Schumanova deklaracija, a koji je postao simbol vizije europskog jedinstva. Ovaj se značajni događaj danas smatra i začetkom osnivanja Europske Unije

Pin It on Pinterest