Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda je na području Policijske uprave istarske evidentirano sedam prometnih nesreća, i to šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u dvije prometne nesreće, dok je neprilagođena brzina kao greška evidentirana u jednoj prometnoj nesreći i to na području:
Postaje prometne policije Pula-Pola, na kolniku istarskog ipsilona, A9, Baderna 

Utvrđeno je 229 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 106 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 27 prekršaj
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 14 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 16 prekršaja
  • neregistrirano vozilo  – 14 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 17 prekršaja
  • ostali prekršaji – 35 prekršaja 

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 510 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 32 vozača i 12 vozila. Događaji koje Izdvajamo:

U petak, 17. svibnja oko 17 sati, na raskrižju Flanatičke i Mletačke ulice u Puli, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola su zastavili automobil VW Polo, belgijske registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 3.68 promila upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, vozač je isključen iz prometa i doveden u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama određena mu je kazna u iznosu od 5.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Policijski službenici su u subotu, 18. svibnja oko  00.50 sati, na autocesti A9 kod odmorišta Bale, zaustavili 22-godišnju vozačicu koja je upravljala automobilom VW Golf, kolnikom istarskog ipsilona, iz smjera Kanfanara u smjeru Vodnjana, brzinom od 192 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, vozačici je određena kazna u iznosu od 3.000 kn i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.

Rovinjska prometna policija je 18. svibnja oko 1.10 sati, u Ulici Braće Božića u Rovinju, zaustavila automobil Opel, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 23-godišnji mladi vozač. Obavljenim nadzorom utvrđeno je da vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 1.26 promila i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva i odvođenja na nadležni sud, koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju do 10 dana i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Pin It on Pinterest