Opće informacije o europskim izborima 2019.

Što trebate znati o europskim izborima 2019.

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Gradom Pula-Pola kao nositeljem projekta i partnerima Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva, u cilju što bolje informiranosti građana, donose Vam pregled najbitnijih činjenica o europskim izborima. Deveti europski izbori održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. kada će 350 milijuna građana EU-a ponovo imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

Posljednji europski izbori održani 2014. bili su najveći transnacionalni izbori ikad održani u isto vrijeme. Europski izbori u svibnju 2019. izravno će utjecati na vaš život. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena. Te odluke trebamo donositi svi zajedno jer Europa pripada svima nama.

Izborni propisi

Iako postoje određeni zajednički izborni propisi, neki se aspekti razlikuju od zemlje do zemlje, primjerice glasačka dob ili mogućnost glasanja putem pošte ili iz inozemstva.

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju, 26. svibnja, a birači koji imaju boravak u drugoj državi članici, mogu glasovati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili pred nadležnim tijelom druge države članice u kojoj imaju prijavljeno boravište.

Na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva moguće je pronaći sve najnovije informacije o europskim izborima 2019. Sve najnovije informacije o tome kako glasovati, koji su rokovi za registraciju i rezultate izbora možete pronaći na novoj internetskoj stranici www.europski-izbori.eu.

Što dobivamo izlaskom na izbore?

Izlaskom na europske izbore u svibnju 2019. građani biraju 705 zastupnika koji će ih predstavljati u Parlamentu do 2024. Sudjelovanjem u europskim izborima građani odlučuju o smjeru u kojem će EU ići narednih pet godina u područjima poput međunarodne trgovine, sigurnosti, zaštite potrošača, borbe protiv klimatskih promjena i gospodarskog rasta. Zastupnici u Europskom parlamentu ne samo da oblikuju novo zakonodavstvo, već i razmatraju druge institucije EU. Izlaskom na izbore građani EU-a također sudjeluju u kreiranju politika koje oblikuju njihovu svakodnevicu.

Kampanja Ovaj put glasam

Kako nas od izbora članova za Europski parlament dijeli tek nekoliko dana, Europski parlament kroz #ovajputglasam aktivnosti i internetsku stranicu ovajputglasam.eu nastoji inspirirati Europljane ne samo da glasuju, već i da pomognu uvjeriti druge da izađu na europske izbore. Nova mobilna aplikacija Europskog parlamenta, Citizen’s App, omogućuje jednostavni pregled lokalnih i nacionalnih projekata Europske unije, vijesti i planova za budućnost.

Europa pripada svima nama, a glasovanje u europskim izborima prvi je korak kojim doprinosimo europskoj demokraciji.

Pin It on Pinterest