Kujundžić odustao od financiranja liječenja Istrana u Izoli. To bi bila diskriminacija Metkovaca. UGROŽENO SPAŠAVANJE 50 DO 70 ŽIVOTA GODIŠNJE

Projekt je namijenjen hitnim pacijentima s područja Bujštine kojima je bolnica u Izoli puno bliže od onih u Rijeci i Puli. Realizacija projekta već je započela i nabavljeno je suvremeno vozilo hitne pomoći vrijedno 160.000 eura. Nakon što je Kujundžić odlučio iskočiti, upitno je i 260.000 eura iz EU fondova

Projekt liječenja pacijenata s područja Umaga i okolice, odnosno Bujštine, u Općoj bolnici u slovenskoj Izoli, pod upitnikom je jer je ministar zdravstva Milan Kujundžić odlučio da Ministarstvo neće financijski poduprijeti projekt. Kao jedan od partnera, Ministarstvo zdravstva trebalo je osigurati liječenje pacijenata iz sjevernog dijela Istre u Sloveniji o trošku HZZO-a. Prvotno su iz Ministarstva hvalili projekt, ali Kujundžić se ipak predomislio, i to zbog toga što bi, kako on i ravnatelj HZZO-a smatraju, to bila diskriminacija pacijenata iz ostalih pograničnih područja, prije svega Metkovića i Ploča.    

Podsjetimo, projekt je namijenjen hitnim pacijentima s područja Bujštine kojima je bolnica u Izoli (do 20 minuta vožnje) puno bliže od onih u Rijeci i Puli (preko sat vremena). Procijenjeni je da bi se slanjem hitnih pacijenata u Izolu, umjesto u Rijeku ili Pulu, godišnje spašavalo 50 do 70 života. Realizacija projekta već je započela i nabavljeno je suvremeno vozilo hitne pomoći vrijedno 160.000 eura. Projekt su pokrenuli Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Opća bolnica Izola, a nakon što je Kujundžić odlučio iskočiti iz njega, upitno je i 260.000 eura iz EU fondova.

Medijska pompa

Iz Zavoda za hitnu medinicu Instarske županije javljaju da im je odbijenica iz Ministarstva stigla prije desetak dana pristigla odbijenica iz Ministarstva zdravstva RH, potpisana od samog ministra Milana Kujundžića, uz apsurdno obrazloženje. Kao glavni razlog neprihvaćanja sufinaciranja projekta navodi se sugestija o diskriminaciji, koju je dao ravnatelj HZZO-a, inače Riječanin Lucian Vukelić. Osim što je takvo obrazloženje nevjerojatno samo po sebi, još apsurdnije je zbog činjenice da je 3. travnja projekt prezentiran javno u Umagu uz veliku medijsku pompu. Tom prilikom izaslanika ministra zdravstva, državni tajnik Željko Plazonić govorio je o velikom značaju projekta i potrebi ovakvog tipa suradnje u EU.

Izvor: https://www.glasistre.hr

Pin It on Pinterest