Flego ministru Kujundžiću: Preispitajte svoju odluku jer medicina ne poznaje granice

PULA – Potpredsjednik IDS-a i istarski župan Valter Flego, zajedno sa saborskim zastupnicima IDS-a Giovanni Sponza i Emil Daus na danas održanoj konferenciji za medije osvrnuo se na budućnost projekta spašavanja života na prekograničnom području u sjeverozapadnom dijelu Istre.  

Nastavak ovog projekta, objasnio je Flego, trenutno je ugrožen od strane Ministarstva zdravlja, odnosno HZZO-a, a za rješenje ovog problema ne preostaju drugi načini osim vršenja političkog pritiska na ministra zdravstva Milana Kujundžića.  

Govoreći o samom projektu, Flego je naveo da „Emergency Euroregion SLO-HR413 europski je projekt namijenjen našim građanima na sjeverozapadu Istre, a omogućuje liječenje u bolnici u Izoli životno ugroženim pacijentima pogođenim moždanim ili srčanim udarom te žrtvama prometnih nesreća – za čiji je život presudna adekvatna liječnička intervencija unutar tzv. zlatnog sata, što povećava šanse za preživljavanje od 30 do 50 posto.“

Nadalje, naglasio je da je projekt dobio prvotnu potporu Europske unije i Ministarstva zdravlja. – Projekt je  sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 245.908,98 eura (85% sredstava ili 210 tisuća eura), dok Zavod za hitnu medicinu istarske županije osigurava 36.886,35 eura vlastitih sredstava.

Međutim, kazao je Flego, krajem prošlog tjedna ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Kujundžićem i HZZO ozbiljno su ugrozili projekt pod nevjerojatnim obrazloženjem da bi financijska podrška ovom projektu diskriminirala pacijente u ostalim pograničnim hrvatskim područjima, poput Metkovića ili Ploča. – Po samom primitku ove informacije, županija je odmah reagirala putem Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije uputivši pismo kojim se traži rješenje, odnosno očitovanje ministra.  Taj odgovor čekamo i vjerujem da ćemo ga ubrzo i dobiti.

Župan se osvrnuo i na izjavu nadležnih da se ovim projektom diskriminiraju pacijenti iz Metkovića. Pojasnio je da je ovdje riječ o transgraničnom projektu sufinanciranom od strane Europske unije između dviju država članica EU-a, Hrvatske i Slovenije.  Također, Flego smatra nevjerojatnim da je Ministarstvo i HZZO podržali, pa čak i hvalili projekt u prvoj godini realizacije da bi ga poslije doveli u pitanje. Pored navedenog, projekt je odobren od Europske unije i od susjedne Slovenije kao primjer odlične prakse, ali izgleda da nije dovoljno dobar za hrvatsko zdravstvo, kazao je Flego dodajući da nije realno očekivati da  će Europa financirati buduće slične projekte nakon što smo na ovom primjeru pokazali nevjerojatnu razinu neodgovornosti i neozbiljnosti.

Naglasio je da nikome u Istri, nije ni kraj pameti polemizirati oko zdravlja. To je tema koja apsolutno nadilazi svake ideološke razlike.  Stoga je Flego uputio apel ministru Kujundžiću da preispita svoju odluku. – Vjerujem da je ministar bio krivo savjetovan i da će na kraju postupiti kao stručnjak, a prije svega kao liječnik pod Hipokratovom zakletvom te kao čovjek. U tim slučajevima priznati pogrešku neizmjerno je bolja opcija nego se zainatiti.

Na kraju, Flego je napomenuo da „ovaj projekt savršeno pokazuje korist članstva u EU. U Uniji vrijedi pravilo da se pacijent kojemu se može spasiti život liječi u najbližoj bolnici, bez obzira na granice. Pokazuje da naši sugrađani imaju direktnu korist od suradnje sa susjednim zemljama, ali i nažalost pokazuje koliko politika može upropastiti fantastičan projekt.“

Pin It on Pinterest