Otvorenje Verudela Art Parka održat će se u petak, 7. lipnja u 20.30 sati

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u hotelu Park Plaza Histria Pula najavljeno je svečano otvorenje Verudela Art Parka koje će se održati u petak, 7. lipnja s početkom u 20.30 sati.

Konferencija za medije okupila je sve sudionike uključene u projekt. Tako su se medijima obratili Boris Miletić gradonačelnik Grada Pule, Reuel Slonim predsjednik Uprave Arena Hospitality Grupe, Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednice grada Pule, Gorka Ostojić Cvajner autorica umjetničkog koncepta projekta Verudela Art Parka te umjetnici, autori skulptura.

U uvodnim riječima i predstavljanju svih govornika, direktorica Turističke zajednice zahvalila se  velikom timu u realizaciji ovog velikog projekta. „Cilj nam je bio kreirati umjetnički park i atrakciju kakvu Pula i šira okolica nisu imali. Projekt je započeo prije 2 godine, a uključeno je 8 umjetnika, realizirano 7 skulptura, to je zapravo 7 koncepata i 7 različitih vrsta izrada skulptura. Park je doista jedinstven te kad se i priroda stopi, zazeleni oko skulptura, to će biti jedan novi, prelijepi razlog dolaska u Pulu.,“ istaknula je Cinkpan Korotaj.

Nakon uvodnog dijela, autorica umjetničkog koncepta Ostojić Cvajner osvrnula se na jedinstvenost umjetničkog sadržaja parka: „Zahvaljujem prvo Gradu Puli koji je omogućio prostor na kojem je nastao ovaj jedinstveni park. Ovo je tematski, interdisciplinaran i na neki način multimedijalan park, heterogen po artističkim idiomima. Osnovni motiv parka i poveznica s turizmom bilo je putovanje, a zadani simbol je motiv oblaka. Druga vrijednost ovog parka jesu lokalni umjetnici, osim jednom gosta, kipar Majkus, koji je uključen s razlogom jer godinama ili desetljećima problematizira i obrađuje motiv oblaka. Stvorena je zapravo jedna baštinska građa koja će nadživjeti svakoga te ostati za budućnost, budućim naraštajima i našoj Puli.“ U svakom segmentu radilo se timski, konkretno i dobro, te uz izvrsnu suradnju svakog pojedinog sudionika. Nema „vodilice“, putokaza, već skulpture same „vode“ kroz park.

Presjednik Uprave, gospodin Slonim izrazio je oduševljenje sinergijom i suradnjom svakog sudionika u projektu. „Ljepota ovog projekta je to što je on zapravo projekt svih nas, povezao je privatni i javni sektor te je tako nastalo nešto doista pozitivno i prekrasno. Ideja se rodila prije 3 godine prilikom privatnog posjeta jednom parku u Italiji, koji je doista vrlo interaktivan, a ljudi čekaju i do 2 sata u redu ne bi li ga posjetili. I rekoh „to je to“, mi imamo kvalitetne ljude i možemo neugledan prostor pretvoriti u nešto vrlo atraktivno što će povećati posjete i ljepotu grada i lokaliteta. Imamo prekrasne uvjete, a ideja je okupila snažan, kreativan, sposoban i poduzetan tim koji  je omogućio ovo što ćemo sutra vidjeti te godinama uživati,“ naglasio je Slonim.

Park je nastao u cilju oplemenjivanja i obogaćivanja turističke ponude grada Pule trajnim vrijednostima iz domene suvremene likovne umjetnosti, u suradnji sa više partnera i osam umjetnika, realizirali su uređenje interdisciplinarnog i interaktivnog prostora Verudela Art Parka.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio se također svima što su sudjelovali u realizaciji parka: „Sretan sam da smo na ovaj način dugoročno očuvali jedan javni prostor. Zapravo smo kreirali, građanima i posjetiteljima, novo mjesto za buduće susrete i okupljanja, što je zasigurno bitno u životu jednog grada. Dali smo, mogu reći, jedan mali doprinos našem tritisućljetnom gradu u promjeni za bolje, ljepše i ugodnije. Zahvaljujemo na dobrom partnerskom odnosu Arena Hospitality Grupi koji su ujedno i veliki poslodavac u našem gradu, i zasigurno će se taj dobar odnos i nastaviti. Posebno smo zahvalni našim umjetnicima koji su u ovaj rad dali sebe te tako obilježili, obogatili park i grad za budućnost.“  

Prostor novog parka nalazi se na Verudeli, lociran između parkirališta i plaže Ambrela. Podloge za postav ambijentalnih instalacija izradili su arhitekti URBIS-a iz Pule, Leonid Zuban i Dino Krizmanić i time definirali 7 „OTOKA“ koji kao skulpturalne instalacije podcrtavaju ideju mobilnosti i PUTOVANJA, odnosno OBLAKA kao sinonima i simbola suvremenog turizma. Realizacijom parka na površini od 5.500 m² Pula i Istra dobiti će novu atrakciju koja će biti zanimljiva svim uzrastima za igru, šetnju, odmor te, ljubiteljima umjetnosti za uživanje u raznolikosti skulptura.

Upravo je arhitekt Dino Krizmanić predstavio kako su realizirali i oblikovali lokalitet ne bi li skulpture mogle naći svoje mjesto. „Mekanim linijama od cor-tena uspjeli smo stvoriti i formirati krajolik, njegove linije prate terasasti oblik terena, one ujedno povezuju i razdvajaju lokacije skulptura. Izbor cor-tena bio je nekako prirodan jer se povezuje s crvenom bojom naše zemlje,“ istaknuo je Krizmanić.

Ispred Skira d.o.o., o rasvjeti je govorio Tomislav Godena, koji je objasnio da su rasvjetom željeli osvijetliti i naglasiti sve karakteristike parka. Skulpture su najjače osvijetljene i naglašene, dok se led trakama prati linija cor-tena i naglašava njegova crvena boja te je također osvijetljeno zelenilo parka na rubovima i u samom parku.

Tim Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule predvođen autoricom umjetničkog koncepta Gorkom Ostojić Cvajner, za realizaciju ovog zahtjevnog i vrijednog projekta izabrao je osam umjetnika, a oni su: Eros Čakić, akad. kipar, Pula, Gualtiero i Simone Mocenni, kipari, Pula i Milano, Robert Pauletta, akad. slikar, Pula, Vedran Šilipetar, akad. kipar i slikar, Pula, Roberta Weissman Nagy, akad. kiparica, Pula, Bojan Šumonja, akad. kipar Pula i Siniša Majkus, akad. kipar, Matulji.

Prvi umjetnik koji se obratio medijima je Eros Čakić koji je predstavio svoju skulpturu Vrata mora „Zahvaljujem se na prilici da sudjelujem u ovom projektu i vjerujem da je ovo jedan novi početak u našem gradu. Skulptura je zapravo jedan portal kroz koji možete „otputovati“. Istovremeno govori o našem kamenu i našoj Istri.,“ istaknuo je Čakić. Napomenuo je nadu da će skulptura nastaviti živjeti s ljudima te postati dio svakodnevnog života posjetitelja ovog parka. Zahvalio se i svima koji su sudjelovali s njime u realizaciji skulpture jer su oni zapravo koautori, kao što je Noel Mirković, klesaru Janku Mošnji, Gorki Ostojić Cvajner. Također se zahvalio Kamen Pazinu na materijalu za izradu skulpture. Čakić je izrazio nadu za novim, sličnim parkovima te sudjelovanju i mladih umjetnika.  

Tijekom instalacija skulptura i uređivanja prostora vrijeme nije bilo baš naklonjeno što se moglo vidjeti prilikom prikazivanja fotografija s terena, za vrijeme uređivanja parka.

Otac i sin, umjetnici Gualtiero i Simone Mocceni vrlo su brzo realizirali svoju skulpturu pod nazivom Otok glazbe i oblaka. „Vrlo smo brzo došli do ideje naše skulpture koja će prikazati zadani motiv. Iz naše skulpture može se vidjeti otok i oblak. Hvala svima na pozivu i sudjelovanju u projektu,“ naglasio je Gualtiero Mocenni.

Robert Pauletta nije mogao sudjelovati na konferenciji, ali je opisao svoj rad: „Rad kojeg predstavljam, ambijentalno je djelo složeno od tri objekta lociranih na površinu zamišljenog „otoka“. Ambijent tvore 3,6m visoka skulptura i dvije za tu namjenu dizajnirane klupe. Poštujući i pridržavajući se propozicija naručitelja ishodište ove zamisli pronašao sam u glasovitom Murakamijevom romanu „1Q84.“, čiji sam naziv djelomice preuzeo. „

Skulptura Siniše Majkusa su zapravo skulpture. Šest raznobojnih sferičnih oblika, poslaganih kao jedna cjelina rađene su prema ciklusu nazvanom “Embrio”  trideset i pet metara dugoj kiparskoj instalaciji izlaganoj u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2005. godine. On za svou skulpturu kaže: “Kad sam pomislio na oblak kao temu, trenutna asocijacija mi je bila Učka koju svakodnevno gledam, na koju sjedaju oblaci najčešće najavljujući vlažno i kišno vrijeme, iako bih ja svoju interpretaciju radije nazvao meteorološkim riječnikom  “promjenjivo vrijeme” .  

Vedran Šilipetar se predstavio sa skulpturom Cumulusi te je izrazio veliku zahvalnost na prilici da bude dio grupe umjetnika od kojih su mu neki predavali te je od njih učio. „Inspiracija su mi bila moja putovanja Europom, „prizemljio“ sam oblake koji su izrađeni od cor-tena te vjerujem da je ideja i tema pogođena, a da će se jednostavnošću linija lijepo uklopiti u okoliš.“

Skulptura Bojana Šumonje pod nazivom Vremenski stroj, prikazuje spoj starije i suvremenije forme koja spaja neku povijest i početak putovanja na koje asocira avionsko krilo i površina od prokroma koja je u biti zrcalna površina te odražava okoliš, vrijeme i prostor oko skulpture. „Tu je i volan, interaktivni dio skulpture jer će vam omogućiti da se ona giba, a tako i mijenja što je isto simbol putovanja.“ Zahvalio se Željku Martinoviću koji je izradio vrhunsku produkciju tijela skulpture, te nastavio: „Vjerujem da će sada Pula krenuti putem ucrtavanja u mapu gdje će i umjetnički biti  privlačna posjetiteljima,“ istaknuo je Šumonja.

Jedina kiparica u timu, Roberta Weissman Nagy, također se zahvalila na izboru i predstavila svoju skulpturu Nebulasea. „Željela sam napraviti skulpturu koja će prvenstveno biti maksimalno interaktivna što mislim da sam postigla. Ona je stalno drugačija, kad god dođete ima drugačiji izgled. Rasvjeta tijekom noći, koja je unutar skulpture, je djelo Marka Bolkovića iz udruge Sonitus. Ideja o skulpturu je povezana s meditacijom, što je isto svojevrsno putovanje te povezano s temom.

„Ovo je nešto dobro ne samo za građane Pule, već i za sve posjetitelje grada kojima će ovo biti još jedan dodatni motiv dolaska. Realizrali smo novu atrakciju, a kako ona izgleda, pogledajte sutra te vas pozivam na otvorenje Verudela Art Parka u 20.30 sati na Verudeli,“ zaključila je direktorica Turističke zajednice.

O VAP-u:

Članovi komisije koji su potvrdili prijedloge skulptura bili su: autorica umjetničkog koncepta parka i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Petar Barišić, slikar, kipar i dizajner, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Ante Rašić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Buljan, direktor hotela Park Plaza Arena i hotela Brioni Milan Vlaisavljević i direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.                    

Na samom cor-tenu ispisani su oceani i mora kao simbol lokacijeali i teme parka „putovanja“, što je osmislio dizajner Željko Burić, Fabrika d.o.o.

Cjelokupnu rasvjetu parka i skulptura projektirao je poznati pulski dizajner svijetla Dean Skira sa svojim timom.

Vizualni identitet parka dizajnirali su dizajneri studija Rašić + Vrabec.

Utemeljitelji parka su kao što je već navedeno su Grad Pula, Arena Hospitality Group i Turistička zajednica grada Pule, a partneri na projektu su Zagrebačka banka d.d., Skira d.o.o., Vintijan d.o.o., Kamen d.d. Pazin, Urbis d.o.o..

Izvođači radova su Vintijan d.o.o., IM Metal Žminj, Kapeloto beton d.o.o. i Vibrobeton Decorgarden.

Ukupni troškovi za uređenje parka iznose oko 4.350.000 kn od čega je Grad Pula sufinancirala sa 550.000 kn, Arena Hospitality Group sa 375.000 kn, Zagrebačka banka d.d. sa 100.000 kn, te ostatak je financiran od strane Turističke zajednice Grada Pule.

Pin It on Pinterest