Industrijski program Pule dovodi niz važnih stranih gostiju

U Pulu ove godine dolaze ravnatelji i selektori međunarodnih festivala od Cannesa i Berlina do Busana i Palm Springsa, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari.

Od četvrtka, 18. do subote, 20. srpnja na 66. Pulskom filmskom festivalu održat će se Hrvatski filmski fokus – međunarodni industrijski program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti. Ovogodišnji program dovodi niz važnih gostiju iz svijeta filma, a s ciljem promocije hrvatske kinematografije, umrežavanja hrvatskih filmaša s ključnim osobama za plasman filmova u inozemstvu terasprave o izazovima u današnjoj audiovizualnoj industriji.

Tijekom ta tri dana ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari imat će mogućnost vidjeti sve ovogodišnje hrvatske dugometražne filmove te sudjelovati na međunarodnom okruglom stolu o razvoju publike i panel diskusiji posvećenoj stručnoj valorizaciji današnje hrvatske kinematografije u europskom i svjetskom kontekstu.

Temeljem prošlomjesečne odluke Festivalskog vijeća, donesenoj nakon konzultacija sa filmskim strukovnim udrugama, a uz uvažavanje njihovih inicijativa, problema i potreba, i u cilju iznalaženja što kvalitetnijih rješenja, održat će se tri događanja posvećena planovima i razvoju hrvatske kinematografije: u četvrtak, 18. srpnja u 19 sati okrugli stol na temu izgradnje novog filmskog studija u Hrvatskoj,  u petak, 19. srpnja u 19 sati međunarodni okrugli stol na temu povećanja gledanosti nacionalnog i europskog filma, a u subotu, 20. srpnja u 19 sati panel diskusija o hrvatskim filmovima prikazanim na 66. Festivalu na kojoj će o ovogodišnjoj hrvatskoj filmskoj produkciji svoje stručno mišljenje iznijeti ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, te strani novinari i kritičari, nakon čega se očekuje rasprava.  Sva tri događanja otvorena su za predstavnike medija i sve zainteresirane filmske profesionalce. 

Voditelj industrijskog programa Pulskog filmskog festivala je producent Bruno Mustić. Svoje sudjelovanje su potvrdili direktor programskog odjela Filmskog festivala u Cannesu Christian Jeune, voditeljica međunarodnih odnosa Berlinskog filmskog festivala Karin Hoffinger i selektorica Berlinalea za Srednju i Istočnu Europu Barbara Wurm, direktor najvećeg azijskog festivala – Međunarodnog filmskog festivala u Busanu Jay Jeon, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu i Chicagu Alissa Simon, predsjednica International Press Academy i Sattelite Awards Mirjana Van Blaricom, umjetnički ravnatelj festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu Bernd Buder, selektorica Varšavskog filmskog festivalaAgnieszka Oryl, voditeljica festivalskog odjela New Europe Film Sales Ewa Bojanowska, predstavnica distributerske kuće Cercamon Karina Korenblum, predsjednik distributerske kuće Wide Management Loic Magneron i drugi.

Iz regije se očekuju direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čehić, voditelji međunarodne suradnje Filmskog centra Slovenije Jelka Stergel i SrbijeMiroljub Vučković, umjetnički ravnatelj Festivala u Paliću Nenad Dukić, filmski kritičari beogradske „Politike“ Dubravka Lakić i „Nina“ Dragan Jovićević, sarajevskog „Oslobođenja“ Duško Dimitrovski i FTBiH Dževdet Tuzlić i mnogi drugi.

Pored spomenutih formalnih događanja otvara se i festivalsko mjesto susreta (Meeting point) u kojem će se svake večeri nakon projekcije hrvatskog filma okupljati hrvatski i strani filmski profesionalci, te u ležernoj atmosferi moći neformalno razgovarati i dogovarati.

Pin It on Pinterest