Župan Flego u Bruxellesu na sjednici Odbora regija

U Bruxellesu je jučer održano zasjedanje Odbora regija Europske unije na kojem je sudjelovao i istarski župan Valter Flego i time imao posljednju sjednicu u ulozi župana Istarske županije prije stupanja na funkciju zastupnika u Europskom parlamentu.  

Kao član delegacije Odbora regija Europske unije, obnašao je dužnost drugog potpredsjednika Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE) te Povjerenstva za gospodarsku politiku (ECON). Povjerenstvo ENVE štiti interese europskih gradova i regija u zakonodavnom postupku Europske unije na cijelom nizu važnih područja politika kao što su klimatske promjene, obnovljivi izvori energije i okoliš. Nadležnost ECON-a obuhvaća industrijsku politiku, politiku za malo i srednje poduzetništvo, gospodarsku i monetarnu politiku, gospodarsko upravljanje, europski semestar, unutarnje tržište, međunarodnu trgovinu i carinu te politiku javne nabave, tržišnog natjecanja i državnih potpora.

Sudjelovao je također i na sjednici ALDE grupe u Odboru regija te održao oproštajni govor koji je nagrađen velikim pljeskom. Župan Flego u svom je emotivnom govoru zahvalio svima na dosadašnjoj suradnji te na podršci koju su mu do sada iskazali. 

Istaknuo je kako je u svojem dosadašnjem radu i boravku u Bruxellesu stekao neprocjenjiva iskustva i znanja koje će mu biti od velike koristiti u daljnjem radu i kretanju hodnicima Europskog parlamenta sad u novoj ulozi, eurozastupnika.

„Nastavit će se zalagati za sve dosadašnje ciljeve Odbora regija, a tu posebno treba istaknuti još veću ulogu regija u procesu odlučivanja kao i rad na približavanju Europe svim njezinim građanima“, naglasio je Flego.

U svome je izlaganju župan Flego opetovano naglasio kako su temeljna prava i vrijednosti današnje Europske unije mir, sloboda, sigurnost i pravda što Europska unija treba učiniti još razvidnijim s konkretnim potezima kao i većim zalaganjem za ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te solidarnost među državama članicama kako bi im se omogućilo podjednaki razvoj. 

„Dokažimo da to možemo učiniti. Želimo imati Europu u kojoj će regije i gradovi imati jasniju i snažniju ulogu u procesu donošenja odluka. Građanima treba biti dana prilika aktivnog sudjelovanja u definiranju prioriteta razvoja. Decentralizacijom Europske unije želimo postići da se više važnih odluka kako o financijama tako i zakonima donosi „kod kuće“, a manje u Bruxellesu i Strasbourgu“, poručio je župan Flego.

Foto: Ilustracija

Pin It on Pinterest