Pula kontinuirano povlači sredstva EU fondova za ubrzani razvoj grada

Tijekom posljednjih šest godina, koliko je prošlo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Pula je ostvarila značajan napredak po pitanju kulturnog, gospodarskog, turističkog i društvenog razvoja. Od samih početaka Grad je prepoznao prilike koje pruža Europa, usvojio temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta i sastavni dio europskog načina života te tako dodatno učvrstio poziciju suvremenog europskog grada. 

„Od ulaska Hrvatske u EU Grad Pula proveo je niz projekata financiranih iz različitih EU programa ili realiziranih temeljem suradnje s inozemnim gradovima partnerima. Svi oni imaju širok, dugoročan i pozitivan učinak na život stanovnika Pule i okolice. Aktivnim povlačenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova tako smo uspješno realizirali brojne razvojne i strateške projekte, poput modernizacije komunalne i ostale infrastrukture, povećanja standarda obrazovanja, revitalizacije zapuštenih objekata te modernizacije javnog gradskog prijevoza. U Gradu Puli smo snažno usmjereni na razvoj poduzetništva, sektora turizma te privlačenje novih investicija kao i bespovratnih europskih sredstava uz pomoć kojih ćemo dodatno razvijati naš Grad“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić. 

Kad je riječ o prilikama za daljnji razvoj grada prije svega treba spomenuti novi mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja, koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja te efikasnijeg i proaktivnijeg načina povlačenja bespovratnih sredstava.

„Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstva alocirana kroz ITU mehanizam te ih usmjeriti na projekte kojima će se, uz privlačenje novih investicija, dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog urbanog područja“, istaknuo je gradonačelnik Miletić, nadodavši kako će se ITU projektima rješavati stvarne potrebe u zajednici. 

Primjerice, zahvaljujući ITU instrumentima već se krenulo s projektom nabavke 20 novih ekoloških autobusa i izgradnje punionice na plin, a u planu su projekti koji će pridonijeti revitalizaciji kulturne baštine i razvoju turizma, poboljšanju poduzetničke slike kao i projekti usmjereni ka obnovi vrijednih brownfield lokacija, odnosno napuštenih vojnih i industrijskih objekata. Ujedno, dodatno će se unaprijediti sustav obrazovanja i stvoriti povoljnije okruženje za poduzetnike, što će utjecati na povećanje zapošljavanja, posebice mladih. ITU mehanizam provodit će se na Urbanom području Pula koje, uz gradove Pulu i Vodnjan, čine još i Općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

Treba naglasiti i projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, koji Grad Pula provodi s Tržnicom d.o.o. Pula, a na kojem surađuju s devet hrvatsko-talijanskih partnera s ciljem razvijanja gastronomskog centra. Riječ je o jednom od ključnih gradskih prioriteta za daljnji razvoj i upravljanje tržnicom, koji će omogućiti dodatno obogaćivanje turističke i gastronomske ponude u gradu, kao i dodatnu promociju autohtonih istarskih proizvoda. Jedna od aktivnosti projekta je i edukacijska kuhinja (KeyQ+ GASTRO PUNKT) koja je nedavno otvorena na prvom katu Tržnice u Puli, a koja će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za lokalnu kulturu i gastronomiju. U godinama koje slijede Grad Pula nastavlja s provođenjem još jednog važnog i uspješnog projekta – Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola. Smisao ovog Informacijskog centra je informacije učiniti lako dostupnima građanima te im dati priliku da izraze i razmijene stajališta o svim područjima djelovanja EU.

Pored Grada Pule, značajne projekte proveli su ili planiraju provesti i gradska trgovačka društva. Među njima treba izdvojiti izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, zatim projekte modernizacije komunalne infrastrukture, poput sustava javne odvodnje te sustava protiv plavljenja, a očekuje se i realizacija projekata Pula centar i Pula sjever kojima je predviđena izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule. Što se tiče projekta energetske učinkovitosti, gradski upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o. kroz projekt Dolcevita je obnovio brojna pročelja u povijesnoj jezgri grada, a u tijeku je energetska obnova zgrade Dječjeg kreativnog centra Pula, kao i priprema tehničke dokumentacije za zgrade Forum 2 i 3 te Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. 

Unutar posljednjih šest godina proveden je niz projekata financiranih iz različitih EU programa ili realiziranih temeljem suradnje s inozemnim gradovima partnerima. Sve navedeno ima širok, dugoročan i pozitivan učinak na život stanovnika područja Pule i okolice. „Jako smo se usmjerili na razvoj poduzetništva, sektora turizma te na privlačenja novih investicija kao i bespovratnih europskih sredstava uz pomoć kojih ćemo dodatno razviti naš Grad“, zaključio je Miletić. 

Pin It on Pinterest